Die je versteld doen staan

7 opmerkelijke agrarische feiten op een rij

31 December 2017 - Niels van der Boom - 4 reacties

Nederland mag dan slechts een speldenprik op de wereldkaart zijn, maar onze agrarische sector is wereldbefaamd. Dit levert ons de titel op van ‘The tiny country that feeds the world’. Niet alleen zorgt onze agrosector voor veel en veilig voedsel, het is ook een smeltkroes van nieuwe technologieën, die wereldwijd gretig aftrek vinden. Boerenbusiness zette 7 opmerkelijke feiten op een rij.

'This tiny country feeds the world' kopte National Geographic Magazine in hun septembereditie. Feilloos somden de journalisten op welke ongelooflijke prestaties de Nederlandse agrarische sector neer blijft zetten. Op de wereldranglijst scoort het positie nummer 2, wat betreft de export van agrarische goederen. Daarmee is de export in 2016 goed voor €85 miljard en dit cijfer stijgt jaar op jaar.

135

miljard

dollar is de exportwaarde in de VS

De Verenigde Staten (VS) staan met $135 miljard op plek 1, omgerekend gaat het om €113,92 miljard. Dat verschil is fors, maar de landmassa van het land is dan ook 270 keer zo groot als Nederland. Welke opmerkelijke feiten produceert de agrarische sector nog meer?

1. Zaaizaad
Van alle wereldwijde handel in uitgangsmateriaal, zoals zaaizaad en pootgoed, is ongeveer een derde in Nederlandse handen. De exportwaarde van Nederlandse zaaizaadbedrijven bedroeg in 2016 $1,7 miljard. Daarmee heeft ons kleine landje het grootste aandeel in deze branche. Een opvallend feitje: Nederland was het laatste Westerse land ter wereld, dat tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog met de hongersnood te maken had.

2. Glyfosaat
Een verbod op glyfosaat heeft voor boeren een inkomstenverlies van $6,76 miljard tot gevolg. Dat wijst een recente studie uit. De productiedaling per gewas is soms groot; voor wereldwijde soja is dat zelfs 18,6 miljoen ton. Vooral korrelmaïs wordt dit verlies op 3,1 miljoen ton geraamd.

Daarnaast staat er in het rapport dat er 8,2 miljoen kilo herbicide wordt ingezet als onkruidbestrijding. Dat is een stijging van 1,7% Om de negatieve gevolgen tegen te gaan, wordt 762.000 hectare extra in gebruik genomen, wat 167.000 hectare ontbossing tot gevolg heeft. Aangezien er meer geploegd gaat worden, gaat de CO2-uitstoot met 234.000 miljoen kilo omhoog.

3. Zelfdoding
De agrarische sector in de VS heeft het grootste aantal zelfdodingen. Een recente studie, gehouden in 17 staten, wijst uit dat het percentage zelfdodingen 5 keer hoger ligt dan bij de gemiddelde Amerikaanse bevolking. Gedacht wordt dat het uiteindelijke cijfer nog hoger ligt, omdat een aantal grote landbouwstaten (zoals Iowa) niet in het onderzoek zijn meegenomen.

Echter, de internationale cijfers verschillen sterk. In het Verenigd Koninkrijk (VK) pleegt ongeveer 1 agrarische ondernemer per week zelfmoord. In Frankrijk is dat 1 boer per 2 dagen. In Nederland worden geen cijfers geregistreerd.

4. Familiebedrijf
Van alle Nederlandse landbouwbedrijven is 92% een familiebedrijf. Geen enkele andere sector heeft zoveel familiebedrijven. In totaal is 70% van de Nederlandse bedrijven een familiebedrijf. In de VS is het aandeel familiebedrijven zelfs 97%.

768

miljoen

ton is de Braziliaanse oost van suikerriet

5. Suikerriet
In volume is suikerriet het grootste gewas ter wereld. Volgens cijfers van de FAO is de Braziliaanse oogst van suikerriet de grootste ter wereld, met een volume van 768 miljoen ton. Veel lager (plek 2) staat de Amerikaanse maïsoogst van 353,69 miljoen ton.

Bijzonder is om te zien dat de top 10 van grootste gewassen (qua volume) op 4 posities wordt ingevuld door suikerriet. Kijken we naar de oppervlakte, dan neemt tarwe de meeste hectares in beslag. Dit gewas wordt gevolgd door rijst en maïs. Bijzonder genoeg nemen bananen een vierde plek in.

6. Vergrijzing
Een kwart van alle boeren in Nederland is 65-plusser. Daarmee is de landbouwsector een van de meest vergrijsde sectoren in ons land. Van de totale beroepsbevolking, bestaande uit 8,2 miljoen personen, is 2% 65 jaar of ouder.

Ondanks de vergrijzing, neemt het aantal banen naar verwachting af. Ook is merkbaar dat hoe kleiner het bedrijf, hoe hoger de leeftijd van het bedrijfshoofd. Vergrijzing is wereldwijd een probleem voor de landbouw. Zo is in de VS 60% van alle boeren 55 jaar of ouder.

7. Subsidiegeld
Van al het agrarische bedrijfsinkomen in de Europese Unie is 19% afkomstig van subsidiegelden. Dat is gemiddeld. Noorwegen spant de kroon met 60%. Daarna volgen Korea en China met respectievelijk 49% en 21%. In Australië is het percentage subsidie slechts 1%. Daarmee is het land 1 van de minst gesubsidieerde landen ter wereld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
harry 31 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10876988/7-opmerkelijke-agrarische-feiten-op-een-rij][/url]
Spant Noorwegen de "subsidie-kroon" met 6% of 60%?
Niels van der Boom 31 December 2017
Scherp opgemerkt Harry. Dank voor je reactie! Moet inderdaad 60 procent zijn.
cagri 1 Januari 2018
als er 1 franse boer elke 2 dagen zelfmoord pleegt, binnenkort veel leegstaande bedrijven dan en toch slaagt ook daar de overname prijs elk jaar op!?
of zijn het vooral kleine veehoudertjes
Joost 2 Januari 2018
En als cagri zijn rake opmerkingen uitdeelt siddert de hele sector.
Truus 2 Januari 2018
"Een grappig feitje: Nederland was het laatste Westerse land ter wereld, dat tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog met de hongersnood te maken had."

Hongersnood is echt grappig inderdaad.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden