Inzake rundveefraude

Schouten komt terug op harde woorden

10 Maart 2018 - Esther de Snoo - 15 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft spijt van de harde woorden die ze heeft gebruikt inzake de fraude met de registratie van rundvee. "Ik heb onderschat wat de impact is geweest door dit zelf zo naar buiten te brengen."

Schouten zegt in een interview met de Volkskant dat ze alerter had moeten zijn op de communicatie over de hiaten in het Identificatie en Registratiesysteem (I&R). "Er werd een beeld gecreëerd waarbij er sprake zou zijn van grootschalige fraude, daar had ik alerter op moeten zijn." Ze stelt dat ze zich meer bewust had moeten zijn van hoe haar woorden over zijn gekomen.

Bewust
Schouten doelt op de woorden 'knoeien', 'sjoemelen' en 'onacceptabele fraude'. Die woorden gebruikte zij toen in januari naar buiten kwam dat de kalveradministratie van 2.100 boeren niet op orde leek. Schouten laat in het interview tevens weten dat ze op dat moment alleen kon zien dat de veeregistratie bij de ruim 2.000 rundveehouders niet klopte. "Je ziet uitschieters, maar je weet niet of het een onbewuste fout is of dat het bewust gedaan is." 

Niet haar intentie
Schouten zegt verder dat het niet haar intentie was om de gehele sector weg te zetten als fraudeurs. "Mocht de indruk er zijn dat ik een gehele sector in kwaad daglicht heb gezet, dan was dat allerminst mijn bedoeling. Ik hoop echt dat er niet aan mijn intenties wordt getwijfeld."

Verder stelt Schouten dat ze gehandeld heeft zoals de wet voorschrijft. "Technisch gezien kon ik niet anders, dan moeten ze mij een andere wet geven."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
boerinnetje 10 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877826/schouten-komt-terug-op-harde-woorden][/url]
Ik hoop dat er nog een echt excuus komt., dat hebben we om zijn minst wel verdiend.
Gaat ze nu ook met dit verhaal naar Brussel?
Ton Westgeest 10 Maart 2018
Beetje dom, zij was een beetje dom.....
Schouten zegt verder dat het niet haar intentie was om de gehele sector weg te zetten als fraudeurs.
Wat dan wel???? 7700 boeren knoeien', 'sjoemelen' en plegen 'onacceptabele fraude' Dat is zowat de helft!!!
geert 10 Maart 2018
Maar ze gaat wel door met de heksenjacht op boeren,tegenstrijdige kletsmajoor .
Abonnee
Fortissimo 11 Maart 2018
Volgens die wet waar ze de mond vol van heeft is iedere inwoner van Nederland onschuldig tot het tegendeel bewezen is, dus van een fraudeur in de zin van de wet is pas sprake als er wettelijk sluitend bewijs is.
Abonnee
betweter 11 Maart 2018
komt dit ook in nieuwsuur en het journaal?
steyr 11 Maart 2018
denk het niet betweter we komen alleen in de media met negatief nieuws kan er weer met het vingertje gewezen worden
durk 11 Maart 2018
Zij is niet meer dan een trekpop, zij heeft deze informatie gekregen van managers van de NVWA. Door die NVWA moet nu dus nodig de stofkam.
koos 11 Maart 2018
Look at de bright side of life. We kunnen wel blijven mopperen maar je kunt beter je zegeningen tellen. Leeft een stuk relaxter. kortom, wees blij met haar inzet
Alice 12 Maart 2018
Altijd gemakkelijk achteraf, ik ben blij dat ze toch tenminste nog toegeeft dat wat ze heeft gezegd, voorbarig was, maar tegelijk vind ik wel dat ze de gehele sector schade heeft toegebracht.
Denk o.a. over de reactie op derogatie, maar ook het niet doorlaten gaan van de proef met de kringloopwijzer.
De politiek moet zich er beter van bewust zijn , dat alles wat je naar buiten brengt, door de media wordt gebracht als sensatie, En dat daar altijd onschuldige slachtoffers door vallen en dit in dit geval een heleboel.
Dat er nu op ambtelijk niveau dus enorm geblunderd is, miscommunicatie tussen de systemen etc. wordt alweer minder over gesproken.
Wij hebben geleerd dat je onschuldig bent totdat het tegendeel bewezen is, dat voortaan maar in het achterhoofd houden daar in Den Haag..
Misschien in de ander EU landen ook maar eens verdiepen in het I&R systeem, ben benieuwd wat daar allemaal aan het licht komt....
Johan S 12 Maart 2018
Ben het met koos eens, het siert Carola . Wees blij met haar en vrouwen maken nu eenmaal sneller een probleem dan mannen.
arda 12 Maart 2018
Fijn hoor, een zacht antwoord keert de grimmigheid af.
Nu maar bidden en hopen dat we financieel niet uitgekleed gaan worden.
Ard Eshuis 12 Maart 2018
Ben niet overtuigd, er ligt ook nog een zogenaamde mestfraude op relativering te wachten en dat overdreven gedoe over die bermfraude in Berkelland heb ik ook nog weinig van niveau over gehoord...
Carola moet keihard naar buiten brengen dat de agrarische sector zwaar door de NVWA en RVO gecontroleerd en gesanctioneerd wordt in geval van overtreding van de wet. Dat boeren het dus wel laten om fraude te plegen, op een aantal die-hards na dan, deze moet ze opsporen en aanpakken, voor de rest moet ze niet lopen te overdrijven!
Haar ambtenaren apparaat is nodig toe aan een flinke opschoning, daar zitten lui die de boel lopen te saboteren en halve waarheden lopen uit te venten.. Dat is pas kwalijk!
tem 12 Maart 2018
regels maken op feiten en niet op aannames. en de ambtenaren van rvo lnv en nvwa die ook voor de fraude opspraak verantwoordelijk zijn net zo bestraffen als de boeren die hebben gefraudeerd,want die zijn verantwoordelijk voor de imago schade.
Abonnee
Floor de Jong 12 Maart 2018
Ik heb me vanaf het begin ontzettend geërgerd hoe er gescholden werd op 'de fraudeurs' door jan-en-alleman... Dit doet er niks vanaf dat ik overtuigd ben dat Carola Schouten de beste minister van landbouw sinds vele jaren wordt! Wacht maar af....
Abonnee
Floor de Jong 12 Maart 2018
En zo niet... Dan was ze in ieder geval de knapste haha
Arend Stapel 12 Maart 2018
Mooi dat er excuus is aangeboden maar waar zijn de excuuses van de lnv rvo en de nvwa en meldt dit in het 20.00 NOS journaal zet de boeren eens in een positief beeld.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden