Herstel op komst?

Melkveehouderij is aan zet op de grondmarkt

18 November 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het prijsverschil tussen weidegrond en akkerbouwgrond groeit dit jaar verder uit elkaar. Dat noteert makelaar- en taxateurkantoor VSO. Akkerbouwbedrijven zijn zoekende naar uitbreiding en financieel krachtig genoeg om grond bij te kopen. Melkveehouders nemen een afwachtende houding aan.

De spanning stijgt op de grondmarkt. Dat schrijft VSO. De ontwikkelingen op de zuivelmarkt bepalen in grote mate welke wending de grondmarkt gaat nemen in de komende maanden. In de melkveehouderij is sprake van een liquiditeitstekort, waardoor kopers een afwachtende houding aannemen.

De interesse in erfpachtrecht neemt toe

Naast tekorten zijn ook financieringen van banken een issue. Wanneer een bank tot financiering overgaat gelden vaak zware aflossingseisen. Op grond kan niet worden afgeschreven, waardoor aflossingen zwaar op de liquiditeitspositie drukken. Om die reden is er meer interesse om grond aan een belegger te verkopen en het erfpachtrecht te houden. Op dit recht kan wel worden afgeschreven, waardoor aflossingen met de winst verrekend kunnen worden. Ook om de liquiditeitspositie te verbeteren is er meer vraag naar omzetting in erfpacht, noteert VSO.

Akkerbouwers hebben nog steeds veel belangstelling in grond. Het aanbod neemt voorzichtig toe, noteert de makelaar. Akkerbouwers zijn veelal op zoek naar uitbreiding om zich heen, waardoor er vooral vraag naar losse percelen is en geen totale bedrijven. Het prijsniveau voor akkerbouwgronden is stabiel echter, het prijsverschil tussen grasland en akkerbouwgrond groeit. In welke mate dit verschil verder kan groeien bepaalt ook het spanningsveld op de grondmarkt. Gemiddeld is goede akkerbouwgrond het dubbele waard als weiland. Historisch gezien een fors verschil.

120.000

euro/ha

wordt in Flevoland betaald

Zoals verwacht mag worden ligt de top in Flevoland qua prijzen. Akkerbouwers daar betalen 90.000 tot zelfs 120.000 euro per hectare voor akkerbouwgrond. Een fors verschil – van 25.000 euro – met de Zuid-Hollandse eilanden en Zeeland. Daar ligt het niveau tussen 65.000 en 95.000 euro. Ook melkveehouders in Flevoland moeten fors betalen. De lat ligt daar op maximaal 100.000 euro, omdat percelen zowel voor veehouderij als akkerbouw geschikt zijn.

In Friesland wordt voor akkerbouwgrond het minste betaald en voor het goedkoopste grasland moet je naar Groningen. De echte lage prijzen zien we in Duitsland en Denemarken. Voor akkerbouwgrond is dat maximaal 30.000 tot 35.000 euro in Duitsland en 35.000 en 40.000 euro in Denemarken. Grasland is daar met 15.000 tot 25.000 eveneens ongeveer de helft goedkoper.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden