1,3 miljoen hectare

China gaat akkerbouwareaal fors uitbreiden

3 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Waar in Nederland waardevolle landbouwgrond wordt opgeofferd voor natuur of woningbouw draaien ze het in China om. De overheid ziet de voedselvoorziening als een van hun grootste uitdagingen gedurende de komende vier jaar. Daarom wordt getracht 1,3 miljoen hectare extra akkerbouwgrond in productie te nemen.

Op de valreep van het nieuwe jaar maakte de Chinese overheid bekend een ambitieus plan te starten om meer landbouwgrond in productie te nemen. Het is één van de grootste uitdagingen voor het land om de bevolking van voldoende voedsel te voorzien. Zeker nu de welvaart, en daarmee het voedselpatroon, sterk aan het veranderen is. In drie jaar tijd moet daarom meer land in productie worden genomen. Het gaat om 1,3 miljoen hectare in totaal.

2

miljoen ha

landbouwgrond is China sinds 2003 kwijtgeraakt

Verstedelijking en natuurrampen hebben ervoor gezorgd dat veel landbouwgrond in China is verdwenen. Het ministerie van grond en grondstoffen spreekt over een terugval van 2 miljoen hectare sinds 2003. Met de extra 1,3 miljoen hectare komt het land dus nog niet terug op het oude niveau. In 2016 is daarvoor het vijfjarig 'land management plan' in het leven geroepen. Volgens de overheid komt het extra areaal voort uit het bouwrijp maken van grond en beter management van de grond.

China beschikt momenteel over 124,3 miljoen hectare akkerbouwgrond en nog eens 100 miljoen hectare voor de veehouderij. Sinds 2003 hebben grondbanken hun portfolio met bijna driekwart zien afnemen. In tien provincies is die daling zelfs 90 procent of meer. Het gaat onder andere om Beijing, Tianjin en Jiangsu.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden