Toename in afkeuren pootgoedVerlies door bacterieziek in Zwitserland fors

18-02-2013 • De bacterieziekten zwartbenigheid en stengelnatrot in aardappelen zijn al meerdere jaren de hoofdoorzaak voor het afkeuren van pootaardappelen in Zwitserland. In 2007 en 2010 veroorzaakte de ziekten grote verliezen in de pootgoedsector. Van de ongeveer 1500 hectare die werd aangemeld voor certificering, werd een gemiddelde van 40 tot 50 hectare per jaar afgewezen. Dat meldt Agroscope

Na inspectie van de percelen in 2012 moest 45 hectare wegens zwartbenigheid worden afgekeurd. De weersomstandigheden en ongunstige bodemstructuren hebben daar in belangrijke mate aan bijdragen. Gevolg is dat het aantal verlaagde percelen ten opzichte van 2011 toenam en de kwaliteit van de aardappelen in het nieuwe seizoen werd aangetast. Slechts de helft van het geplande aardappelareaal kon in goede omstandigheden worden geplant. 

Na een lange periode van regen, waardoor poten onmogelijk was, moest de andere helft in koude en soms slecht beluchte bodem worden geplant. Deze negatieve condities gaven schimmels als Colletotrichum, Botrytis, Sclerotinia, Fusarium, Rhizoctonia de kans te profiteren van de verzwakte plant. Vervolgens kregen daardoor ook andere ziekteverwekkers, in het bijzonder bacteriën, de gelegenheid toe te slaan.

Met preventieve maatregelen hopen de telers de ziekte in bedwang te houden. Agroscope werkt met partnerinstellingen aan onderzoeksprojecten teneinde de situatie van de producenten van pootaardappelen te verbeteren. 

nak pootgoed (17).JPG

Reageer op dit artikel
Gerelateerd nieuws
Artikelen
Dit vindt u ervan
Marktrapporten
ONZE PARTNERS: CBS Agroapps Agrifoto Eurex Accon Avm DLV FambBizz FambBizz FambBizz
DCA Multimedia logo
DCA Multimedia. Auteursrecht voorbehouden.
Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Disclaimer / Gebruiksvoorwaarden en Privacy / Cookie Statement