Shutterstock

Nieuws Aardappelen

PepsiCo start bouw derde chipsfabriek in Rusland

17 September 2020 - Niels van der Boom

De Amerikaanse multinational PepsiCo is gestart met de bouw van zijn derde chipsfabriek in Rusland. In het Siberische Novosibirsk moet vanaf 2022 op jaarbasis 176.000 ton aardappelen worden verwerkt tot chips en andere snacks. De teelt ervan gebeurt lokaal.

Het is de derde chipsfabriek voor PepsiCo in het land, die eind 2021 open moet gaan. Half september werd met de bouw gestart. Met de constructie is een investering van $160 miljoen gemoeid. De fabriek kan straks 176.000 ton aardappelen verwerken tot 60.000 ton Lay's chips en de traditionele Russische snack sukhariki. Om de fabriek jaarrond draaiende te houden wordt ook een aardappelopslag voor 50.000 ton product gebouwd.

Volgens de lokale landbouwminister Yevgeny Leschenko gaat PepsiCo de aardappelgrondstof van lokale telers betrekken. Inmiddels is het gestart om telers op te leiden en rassen te testen die het goed doen in het korte en extreme Siberische groeiseizoen. Novosibirsk is de derde grootste stad van Rusland. Aan de afzet ligt het waarschijnlijk dus niet. De fabriek levert 900 banen op. PepsiCo heeft al een zuivelfabriek in de stad waar 600 mensen werken.

100% Russische aardappelen
PepsiCo bouwde in 2002 de eerste chipsfabriek in Kashira, nabij Moskou. Een tweede fabriek volgde in Azov, in de regio Rostov. Frisdrank wordt al sinds de jaren '70 in het land geproduceerd en verkocht. Voor de aardappelproductie werd het samen met ruim 50 telers in 15 verschillende teeltgebieden. Die produceren tezamen zo'n 400.000 aardappelen op jaarbasis. Genoeg om de 2 fabrieken volledig op te laten draaien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers doen het in maart rustiger aan

Nieuws Aardappelen

Haarscheuren in de aardappelverwerking

Nieuws Aardappelen

Kersvers aardappelbedrijf wisselt weer van eigenaar

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers voeren tempo op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden