Shutterstock

Nieuws Impossible Foods

Amerikaans bedrijf zet zwaar in op koevrije melk

22 Oktober 2020 - Eric de Lijster

Het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods claimt een  prototype te hebben van koevrije melk. Volgens topman Patrick Brown heeft dit product dezelfde textuur en smaak als koemelk. Het bedrijf heeft nog geen plannen om het op de markt te brengen, maar wil concurreren met zowel koe- als plantaardige melk. 

Dit melden diverse Amerikaanse media. Impossible Foods is een bedrijf dat net als bijvoorbeeld Beyond Meat voedingsproducten ontwikkelt waar geen dieren bij betrokken zijn. Zo biedt Impossible Foods plantaardige vleesvervangers op basis van soja. Het concern wordt inmiddels een marktwaarde toegedicht van $2 miljard. Beyond Meat staat inmiddels voor een marktwaarde van $4 miljard.

Naast vleesvervangers investeert Impossible Foods nu ook in een melkvervanger. Het bedrijf claimt een prototype te hebben van kunstmatige melk dat wel de eigenschappen van koemelk benadert, maar wil daar in deze fase verder nog niets over kwijt. "Wij willen een melk maken die de consument van koemelk gaat kiezen", aldus topman Brown.

Concurreren met plantaardige melk
Brown geeft aan een team van 100 wetenschappers aan te willen trekken om de onderzoekscapaciteit te verdubbelen om de ontwikkeling van nieuwe producten als deze kunstmatige melk te versnellen. Het bedrijf studeert bijvoorbeeld ook op een kunstmatig ei.

De vervanger is geen plantaardige melk, zo benadrukt Brown. Niet alleen heeft hij zelf een hekel aan de smaak van sojamelk, ook hebben de plantaardige vervangers niet de textuur van koemelk. Zo kan plantaardige melk schiften als deze koud wordt toegevoegd. "De plantaardige melkvervangers die er nu zijn, werken niet goed", aldus Brown. "De realiteit is als zij wel goed waren, er geen zuivelmarkt meer zou zijn."

Geen grote zorgen
Frans Keurentjes, voorzitter van coöperatie FrieslandCampina, gaf maandag in een gesprek met de Nederlandse vakpers aan zich geen grote zorgen te maken over de mogelijke opkomst van kunstmatige melk. "Tot nu toe is niemand er in geslaagd het bijzondere biologische en natuurlijke proces in een koe te kopiëren en ik zie dat ook niet gauw gebeuren. Ondanks alle pogingen daar toe."

Hij verwees daarbij onder meer naar Those Vegan Cowboys, het project van Jaap Korteweg. De oud-topman van De Vegetarische Slager probeert ook melk te ontwikkelen waar geen koe aan te pas komt. Daarbij looft hij €2,5 miljoen aan beloning uit voor diegene die een schimmel kan vinden die het fermentatieproces van gras in de koeienmaag kan nabootsen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden