Shutterstock

Nieuws Landbouwbeleid

In Biden's landbouwplan staat het klimaat op 1

26 Januari 2021 - Niels van der Boom - 5 reacties

Eén inauguratie en miljoenen meme's later en de democraat Joe Biden is officieel de 46e president van de Verenigde Staten. Zijn kandidaat voor de landbouwpost is een oude bekende: Tom Vilsack. In zijn eerste werkweek wordt duidelijk wat de landbouw in het land kan verwachten.

Donald Trump en de Amerikaanse landbouw zijn 4 jaar een soort soapserie geweest. Ze hebben goede tijden en slechte tijden gekend. Een keiharde show-down, die leidde tot een handelsoorlog met China, pijnigde de agro-export lange tijd.

De Trump administration ving dit op door de sector met $46 miljard te steunen. Uiteindelijk maakte de Chinezen een sterke revanche, mede waardoor de prijzen van maïs en soja uit een 10-jarig dieptepunt naar hun hoogste koers in 8 jaar tijd knalde.

Klimaatverandering
In de agrarische sector is Biden niet minder gematigd dan bij andere speerpunten. In aanloop naar de verkiezingen werden een hoop onderwerpen naar buiten gebracht, waar we al vaker over schreven.

Een specifiek onderwerp gaat de Amerikaanse boer op korte termijn beïnvloeden: het klimaat. Het coronavirus staat bovenaan het lijstje van de nieuwe president, met kort daarop klimaatverandering als tweede belangrijke punt. Welke impact heeft dit op de Amerikaanse boer?

Zijn regering wil de boer geen regeltjes opleggen om klimaatverandering tegen te gaan, maar vooral aansporen om zelf te willen veranderen. Financiële lokkertjes moeten de ondernemers daartoe aanzetten. Het vastleggen van koolstof in de bodem en het tegengaan van de uitstoot van broeikasgassen zijn prima onderwerpen waar een financieel model aan te hangen valt.

In de eerste 100 dagen van Biden wordt naar verwachting een schema uitgerold dat hier op in gaat. Op zijn eerste werkdag zorgde de president ervoor dat het land weer bij het klimaatakkoord van Parijs werd aangesloten. Op 27 januari wordt bekend gemaakt wat het land op dit vlak in petto heeft.

Emissie-neutrale landbouw
In een interview liet Biden zich eerder ontvallen dat hij de Amerikaanse landbouw – als eerste ter wereld – emissieneutraal wil maken. Door boeren geld te laten ontvangen voor het vastleggen van koolstof in de bodem, wordt volgens hem een nieuw verdienmodel gecreëerd wat de economische positie moet verbeteren. Minder grondbewerking en veel groenbemesters telen zijn 2 belangrijke pijlers die voor koolstofvastlegging moeten zorgen.

Ondertussen is het USDA bezig met het uitwerken van een 'koolstofbank' die de boeren financieel moet belonen voor hun inspanningen. Eén van de ideeën is dat je per gegarandeerde ton koolstofvastlegging of broeikasgasemissie een prijs uitbetaald krijgt. De miljarden dollars die Trump de sector zonder eisen gaf, worden zo alsnog in de sector gestopt, maar dan via deze zogenoemde bank. Een ander idee is dat de koolstofbank een gegarandeerde minimumprijs instelt, waarbij 'overtonnen' door boeren op de zakelijke markt kunnen worden verkocht. Weer een ander idee is dat de koolstofbank zelf de vastgelegde tonnen gaat verhandelen en met dat geld weer boeren kan betalen.

Oude bekende
De kans is groot dat aan het roer van deze USDA-plannen een oude bekende komt te staan: Tom Vilsack. Tijdens de jaren van Obama was hij ook al secretaris van het USDA en kreeg daarvoor veel lof van de sector. Ook Biden heeft hem als kandidaat-secretaris aangedragen. Vilsack staat vierkant achter de plannen van Biden en is zelf een bedenker van plannen op klimaatgebied.

Onduidelijk is nog hoe groot de rol van de overheid gaat zijn. Wordt het sturend of bemoeien zich er financieel flink mee. Tijdens de Trump-jaren pompte de overheid $46 miljard aan steun de sector in. Die tijden zijn nu voorbij. Zoveel is wel duidelijk.

Helemaal nieuw zijn de plannen niet. Op een bescheiden schaal runt het USDA al programma's waarin boeren betaald krijgen voor het vastleggen van koolstof.

Eén van de grootste struikelblokken is op dit moment hoe het vastleggen van koolstof op een juiste manier kan worden gemeten. Dat is immers zeer belangrijk voor de uitbetaling. Ondanks dit belangrijke punt is Vilsack ervan overtuigd dat in de eerste 100 dagen van Biden de koolstofbank al werkelijkheid kan worden. Ook heeft hij al ideeën hoe de klimaatverandering kan worden aangepakt. Om te beginnen door 4 miljoen acres (1,61 miljoen hectare) minder-productieve landbouwgrond om te zetten in grasland, bos en plasdrasgebieden die koolstof op de lange termijn vast moeten leggen.

Meer, niet minder landbouwgrond
Het uit productie nemen van landbouwgrond rijmt niet met de huidige stemming onder Amerikaanse boeren. Zij bevinden zich een seizoen met goede prijzen voor tarwe, maïs en soja. Daarom wordt meer dan ooit land uit natuurschema's gehaald om weer met gewassen te worden beteeld. Zippy Duvall, voorzitter van belangenbehartiger het American Farm Bureau, benadrukt dat deze plannen op een vrijwillige basis moeten gebeuren en louter op basis van wetenschappelijke feiten en markt-gebaseerd. Dit druist in tegen de ambities van natuurorganisaties, die vinden dat de transitie niet snel genoeg gaat.

Volgens Duvall is op dit moment 56,65 miljoen hectare landbouw betrokken bij schema's die de waterkwaliteit en bodem moeten verbeteren. "Daarnaast zorgt de productie van ethanol uit maïs ervoor dat jaarlijks de uitstoot van broeikasgassen met 71 miljoen ton wordt verminderd

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Echte echte teler 26 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10890775/in-biden-s-landbouwplan-staat-het-klimaat-op-1]In Biden's landbouwplan staat het klimaat op 1[/url]
Aangename verrassing. Biden ziet landbouw niet als probleem, maar als oplossing!!
Abonnee
Jantje 26 Januari 2021
Kunnen Schouten, Tjeerd de Groot en Timmermans daar niet een tijdje gaan stagelopen?
Abonnee
jan4072 26 Januari 2021
@jantje, Stage lopen? En dan terug komen met nog meer regels en bemoeizucht wat alleen maar zorgt voor nog meer ambtenaren op het boerenerf. Er heen sturen is goed maar dan ook vooral meteen verbannen.
Abonnee
Kjol 27 Januari 2021
In de EU en vooral NL is het een regelrecht drama aan het worden.
Abonnee
Vrij grof 31 Januari 2021
In USA dus mogelijk wel koolstof opslag in de bodem dmv minder bewerken en groenbemester, hier in Nederland is dat bewezen nauwelijks effectief zeggen ze! Of word hier gemanipuleerd met cijfers waar Nl zo goed in is.
Als de sector maar niets eraan mag verdienen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

BB TV Erik Jan van Huet Lindeman

'Carbon Credits juist nu interessant voor een boer'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden