Eigen foto

Nieuws PlanetProof

PlanetProof-keurmerk wint terrein in 2020

3 Maart 2021 - Kimberly Bakker

Het keurmerk 'On the way to PlanetProof' heeft vorig jaar flink terrein gewonnen. Het aandeel plantaardige producten dat is geteeld volgens de eisen van het keurmerk steeg met 26% en het aandeel duurzamer beheerd land voor melkkoeien is ook licht gestegen. Eerder zei zuivelcoöperatie FrieslandCampina al dat het een flinke groei in de populariteit van PlanetProof ziet.

Het areaal plantaardige producten dat werd geteeld volgens de eisen van het keurmerk 'On the way to PlanetProof' is vorig jaar met 26% gestegen naar 43.579 hectare. Het PlanetProof-areaal van tafelaardappelen en het areaal van groenten en kruiden (open teelt) komt vandaag de dag uit op 47% van het totale Nederlandse areaal. Voor fruit ligt dat percentage op 35%. Inmiddels wordt 6.531 hectare tafelaardappelen geteeld volgens de eisen uit PlanetProof. Bij uien is dat 2.214 hectare, zo'n 6% van het totale areaal van 36.680 hectare.

PlanetProof-melk produceren in trek
Het areaal duurzamer beheerd land voor melkkoeien is in het afgelopen jaar met 46.500 hectare licht gestegen ten opzichte van het jaar hiervoor. Dat melk produceren aan de hand van het keurmerk 'On the way to PlanetProof' populair is, stelde coöperatie FrieslandCampina een paar weken terug ook. Het zuivelbedrijf heeft daardoor zelfs het contract met een aantal melkveehouders (vanwege logistieke ligging) moeten ontbinden.

"De vraag naar PlanetProof-melk stijgt nog altijd, maar de melkproductie neemt harder toe. Dit gaat ten koste van de winstgevendheid van de melkstroom", zei woordvoerder Jan-Willem ter Avest. "Het is een vraaggestuurde melkstroom en dat betekent dat we bij een licht stijgende vraag (in combinatie met een fors groeiend aanbod) door moeten met minder melkveebedrijven. We hebben nu simpelweg iets te veel melk."

Verduurzaming van de sector
Stichting Milieukeur stelt dat het keurmerk, met een totaal areaal van 90.000 hectare, een belangrijke impuls geeft aan de verduurzaming van de agrarische sector in Nederland. "Dit sluit aan bij de kringloopvisie van landbouwminister Carola Schouten." Uit de cijfers blijft dat er vorig jaar 1.583 telers waren die de plantaardige productie verduurzamen op basis van het keurmerk. "Daarnaast zijn er 96 handelsbedrijven gecertificeerd. Het is in totaal een groei van 14,8% ten opzichte van een jaar eerder."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws Melk

Schrikkelmelk stuwt Amerikaanse aanvoer

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Nieuws Melk

Fors meer melk in Australië, krimp in Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden