Invloed op markt gering

Rusland bant aardappelen uit Oekraïne

12 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Rusland heeft een tijdelijk verbod ingesteld op aardappelen uit Oekraine. Dat heeft de Russische plantenziektekundige dienst Rosselkhoznadzor besloten na de vondst van aardappelmoeheid, zo blijkt uit Oekraïense bronnen.
 
De reden van de ban wordt echter door anderen toegeschreven aan politieke invloeden wegens het voortdurende conflict tussen de twee naties. ‘De nematode is de officiële reden, maar er kan zeker een politieke achtergrond achter zitten’, zegt exporteur Fedor Rybalko Rybalko. ‘Ik denk dat Rusland de aaltjes in bijna elk land vindt waar het uit importeert. Maar dat betekent niet dat het hetzelfde verhaal is voor Polen, Nederland, Egypte, Pakistan en Georgië. Ik kan niet geloven dat ze geen nematoden in hun eigen productie hebben.’ 

De restricties zouden 16 juni ingaan. Tot die tijd is het mogelijk voor Rusland om aardappelen na inspectie uit Oekraïne te importeren. Insiders menen dat het huidige verbod geen significante invloed op de markt zal hebben. Eind juni start het seizoen voor lokale aardappelen; het volume geïmporteerde aardappelen in de markt zal zeer gering zijn. Verder achten zij het zeer waarschijnlijk dat de Oekraïense aardappelen over enige maanden weer naar Rusland terugkeren. 

Rusland is een van de belangrijkste markten voor de Oekraïense aardappel. In 2013 werd 6,5 ton aardappelen voor een totaalbedrag van 2.4 miljoen dollar aan Rusland geleverd. Overigens daalt de invoer van Oekraïense versproducten al enige tijd. In oktober-december 2013 waren de leveringen van Oekraïense groenten en fruit aan Rusland 2,3 keer kleiner dan in dezelfde periode van 2012. Het verschil met leveringen in maart en april 2014 en het jaar ervoor was nog groter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Nieuws Aardappelen

Europese landen trekken aan Nederlands pootgoed

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden