Markies beste prijs

Flevopool haalt 12,68 euro uit de markt

8 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Aardappelafzetvereniging (AAV) Flevopool heeft haar pooldeelnemers over oogst 2013 een gemiddelde prijs uitbetaald van 12,68 euro per 100 kg voor levering week 13. Ondanks het lastige verkoopseizoen wist de pool extra uit de markt te halen en noteerde zij volgens plan boven de gemiddelde beursnotering Emmeloord/Goes van 11,90 euro per 100 kg.

Gezien de hoge verwachtingen in het begin van het seizoen en de mogelijkheden van Flevopooltelers om aardappelen lang en goed te kunnen bewaren heeft Flevopool haar strategie van successievelijk verkopen over het bewaarseizoen vast gehouden. Met de strategie waarbij iedere week een bepaald volume wordt verkocht realiseerde de pool met voorverkoop een gemiddelde poolprijs van 12,68 euro per 100 kg. voor levering week 13. De bewaarvergoeding bedraagt 0,07 cent per week voor alle rassen; dat komt neer op 2,60 euro totaal.

Poolvoorzitter Jan Dirk Tonkes: ‘Het is geen mooie prijs, net kostendekkend, maar we zijn er tevreden mee gezien het lastige verkoopseizoen. De markt bevond zich in een constante spiraal naar beneden en dat maakt de verkoop moeilijk. De lang verwachte opleving kwam niet. Toch hebben we als onafhankelijke partij voor goede kwaliteit aardappelen in het bewaarseizoen een plus weten te behalen in de markt.’

Flevopool kiest voor diversiteit in afzet en komt zodoende bij zowel inpakkers, exporteurs alsmede de verwerkende industrieën in binnen- en buitenland in beeld. Voor Agria wordt gemiddeld 13,78 euro per 100 kg (incl. GlobalGap vergoeding) betaald en voor Markies 13,95 euro. De rassen Innovatar en Fontane scoren respectievelijk 11,71 en 11,32 euro. ‘Met Agria en Markies is het gelukt extra uit de markt te halen, maar Innovator, die vooral sterk is op de binnenlandse industrie, bleef achter. Vandaar het prijsverschil van ruim twee euro.’

Flevopool heeft als beleid om geen voorverkopen op de termijnmarkt te doen. ‘Hiermee heeft Flevopool een goed gemiddelde uit de dagmarkt gehaald waar de telers gepast tevreden mee zijn. Door middel van de Flevopool worden schommelingen in de markt opgevangen en zijn verliezen in een dergelijk seizoen beperkt gebleven.’
De start van het verkopen van de poolaardappelen vindt plaats als de aardappelen zijn ingeschuurd.

Oogstjaar 2014 heeft Flevopool de Variopool geïntroduceerd. Binnen deze pool kunnen telers zelf hun voorverkooppercentage invullen. Middels het aanbieden van meer maatwerk hebben telers zelf de keuze om hun voorverkoop percentage vast te stellen. Flevopool wil door het organiseren van telers, open communicatie, korte lijnen en innovatief zijn, blijven zoeken naar nieuwe afzetmogelijkheden die interessant zijn voor telers en afnemers van Flevopool aardappelen.

flevopool.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Zakdoek 8 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/item/10853673/Flevopool-haalt-12-68-euro-uit-de-markt]Flevopool haalt 12 68 euro uit de markt[/url]
Als je het verschil niet kunt maken, vorig jaar was het ook maar zo zo met de uitbetaling van deze pool, dan moet je je knopen tellen.
Uiteraard geldt dit voor de telers, maar ook voor de pool zelf.
Ko 8 Juli 2014
Wederom teleurstellend tov de pools die al bekend zijn.
Conclusie: overstappen naar andere afzet pool.
gijs 8 Juli 2014
Voor een pool met voorverkoop is dit een teleurstellende prijs
Drontenaar 8 Juli 2014
Ben benieuwd wat Eriva woensdag en APF donderdag zal presenteren.
Ik heb er wel een goed gevoel over. Zij twee heldere bedrijven met een goede visie.
goed geheugen 8 Juli 2014
Vorig jaar maakte Flevopool in een persbericht bekend dat ze de chips markt in willen. Een samenwerking was aangegaan met een chips producent in Emmeloord.
Telers voor gangbaar en biologische chips aardappelen konden zich aansluiten bij Flevopool.


Wat is de status van dit initiatief? Weet iemand hier iets van?
$@# 9 Juli 2014
Het zal mij benieuwen of Flevopool de telers binnenboord kan houden, neem aan dat de onrust groot is na 2 mislukte poolseizoenen.

Het streven was het "hogere marktsegment" te bedienen, waar hebben we die meer gehoord?

Mogen we stellen dat kleine pools, gestoeld op de marktkennis van slechts 1 persoon te klein zijn? geen bestaansrecht hebben?

In het zuiden heeft ATF ook een pool, wat is hier het poolresultaat?

Leuk geprobeerd door de ex Agrico topman, maar jammer maar helaas het werkt niet
pool boer 9 Juli 2014
Dit is alweer het derde jaar van Flevopool. Eerste jaar 2011 was de verklaring van de laagste poolprijs dat men geen voorverkoop kon doen omdat men startend was en later pas kon verkopen.
Vorig jaar was de verklaring dat men te veel in de voorverkoop gedaan en was het te verhandelen volume te vroeg verkocht voor een echte prijsstijging.

Dit jaar viel het tegen dat de verwachte prijsstijging in het verloop van seizoen niet kwam en de prijs steeds maar zakkende was.

Maw: als je als pool exact tegenovergesteld handelt als Flevopool doe je het zeer goed. Zie daar de resultaten van Aviko, APF en Eriva de afgelopen 3 jaar.

Ben benieuwd wat volgend jaar weer het excuus is.
louis 9 Juli 2014
pool boer schreef:
Dit is alweer het derde jaar van Flevopool. Eerste jaar 2011 was de verklaring van de laagste poolprijs dat men geen voorverkoop kon doen omdat men startend was en later pas kon verkopen.
Vorig jaar was de verklaring dat men te veel in de voorverkoop gedaan en was het te verhandelen volume te vroeg verkocht voor een echte prijsstijging.

Dit jaar viel het tegen dat de verwachte prijsstijging in het verloop van seizoen niet kwam en de prijs steeds maar zakkende was.

Maw: als je als pool exact tegenovergesteld handelt als Flevopool doe je het zeer goed. Zie daar de resultaten van Aviko, APF en Eriva de afgelopen 3 jaar.

Ben benieuwd wat volgend jaar weer het excuus is.
Nico 10 Juli 2014
De pool van Eriva viel me erg tegen, 11,80 nog lager dan de Flevopool!!!

Aviko heeft het wederom goed gedaan, nu nog wachten op APF en we kunnen de balans weer opmaken.


De ERIVA poolprijs oogst 2013 bedraagt € 11,80 per 100 kg. 40 mm. opw., excl. b.t.w., bij tenminste 60 % 50 mm. opw..

Deze prijs is gebaseerd op levering week 13 ( de laatste volle week van maart ) -/+ € 0,03 bewaarvergoeding per 100 kg. per week eerdere / latere levering dan week 13.

Uitbetalingsverschillen per ras per 100 kg. ten opzichte van de middenprijs ; Agria + € 0,25, Bintje - € 0,50, Fontane - € 0,30, Innovator -/+ € 0,00, Maritiema - € 0,30, Melody + € 0,25 en Ramos -/+ € 0,00

Hiermee komt de gemiddelde poolprijs van oogst 2003 tot en met oogst 2013 uit op € 13,96 per 100 kg. excl. b.t.w. geleverd in week 13.
bron: www.eriva.nl
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden