Chipsfabrieken dicht

Aardappeltekort treft industrie Nieuw-Zeeland

1 December 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De kans is groot dat chipsproducenten in Nieuw Zeeland tijdelijk hun productie moeten stilleggen. Door de slechte groei- en oogstomstandigheden is de vraag naar aardappelen gestegen terwijl het aanbod laag is. Daardoor is er een groot tekort ontstaan. Dat meldt 3News.

De druk op de aardappelmarkt is groot, omdat de opbrengst op sommige plekken tot veertig procent is gedaald. Een situatie die niet eerder voorkwam. Zo is het op North Island te nat voor de groei en de oogst en in Canterbury te droog en winderig. Er is een gat ontstaan doordat de vroege aardappelen die geoogst hadden moeten worden nog niet beschikbaar zijn en de hoofdoogst nog moet beginnen.

Het tekort is geen goed nieuws voor de verwerkende industrie waaronder voor de chipsfabrikanten Bluebird en Eta. Beide zijn korte tijd dicht geweest, omdat ze niet voldoende grondstof konden krijgen. Tot aan Kerstmis kan de productie nog eens gedwongen stil komen te liggen.

In de tussentijd zijn de aardappelprijzen met 15 tot 20 procent omhoog gegaan. Ook krijgt de belangrijkste exportmarkt, Fiji, niet wat ze nodig hebben, omdat telers een betere prijs krijgen op de versmarkt thuis. Hoelang het tekort aanhoudt hangt af van het weer, maar telers menen dat er de komende zes maanden weinig verbetering optreedt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
nn 1 December 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10860883/Aardappeltekort-treft-industrie-Nieuw-Zeeland]Aardappeltekort treft industrie Nieuw-Zeeland[/url]
hoeveel containers kunnen daar vanmiddag nog heen?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Chipsfabriek PepsiCo start in moeilijke tijden in Polen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden