Na tarwebloem

De aardappel blijkt super veilig voedsel

24 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De aardappel blijkt zeer veilig voedsel te zijn. Dat wijzen cijfers van de European Food Safety Authority uit. De Efsa kijkt naar de residuen van gewasbeschermingsmiddelen in voedsel. Het gaat hierbij om het maximale residu limiet (MRL). In totaal werden 600 verschillende producten getest, waarvan 79.000 monsters werden genomen. Wat blijkt? De aardappel is het op een na veiligste product. In Groot-Brittannië dan tenminste.

Na tarwebloem blijkt de aardappel het meest veilige plantaardige voedsel in Groot-Brittannië

De cijfers die Efsa in hun rapport bekend maakt stammen uit 2011. In heel Europa bleek 0,9 procent een te hoog residu limiet te hebben. Er werd gezocht naar 900 werkzame stoffen. In Groot-Brittannië zijn 3.642 monsters genomen, waarvan ruim 98 procent aan de eisen voldeed. Dat schrijft Farmers Guardian.

Van alle geteste plantaardige producten blijkt tarwebloem het meest veilig. Slechts 0,3 procent van 605 monsters overschreed de MRL. Let wel, het gaat hier om Groot-Brittannië. Aardappelen komen op een tweede plaats, met 0,6 procent over 1.440 monsters. Peren komen op een derde plaats.

Die 0,6 procent bij aardappelen blijkt in de praktijk twee monsters te zijn. Hierin vond de Efsa sporen van kiemremmingsmiddelen. De werkzame stoffen chlorpropham (CIPC-middelen) en fosthiazate werden gevonden in ieder één monster. De onderzoekers kwamen het vaakst bromide tegen, maar niet in een residu overschrijdende limiet. De sporen van bromide zijn afkomstig uit de kiemremmer en ontsmettingsmiddel broommethaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden