Areaalstijging Canada

Fritesfabriek leunt op Canada voor exportorders

2 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

In 2015 stijgt mogelijk de vraag naar Canadese aardappelen. Door de zwakke Canadese dollar en de strubbelingen in de haven van het Amerikaanse Seattle, zijn verwerkers wellicht geneigd de exportproblemen die deze winter ontstonden te omzeilen. Dat meldt The Western Producer.

Doordat verwerkers als McCain en Simplot hun productie verschoven naar goedkopere regio’s, daalde het aardappelareaal in Canada de afgelopen drie jaar met 25.000 acres; wat neerkomt op 6.7 procent.  Maar na werkvertraging in de haven van Seattle deze winter waardoor de export werd belemmerd, meent de United Potato Growers of Canada dat de aardappelverwerkers hun productieverplaatsing moeten heroverwegen.

Met dat het niet mogelijk was om klanten in Azië van Amerikaanse frites te voorzien, werd de productie in de Canadese fabrieken opgevoerd. Deze winter draaiden de Canadese verwerkers overuren. De Canadese telersorganisatie stelt nu dat de verwerkers zich door de gemoederen mogelijk realiseren dat zij naast de Pacific Northwest en Columbia Basin in de VS, ook andere verwerkingslocaties nodig hebben.

De lage Canadese dollar kan McCain en andere verwerkers overhalen om voortaan meer areaal in Canada te contracteren. Of dat ook gebeurt hangt af van de onderhandelingen die de Canadese telers in Manitoba, waar overigens drie fritesfabrieken staan, op dit moment met de verwerkers voeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Achtergrond Aardappelen

Hoe Thuisbezorgd en de airfryer oogst 2023 redden

Nieuws Aardappelen

Niet eerder werd zoveel geld verdiend met frites

Nieuws Aardappelen

McCain verkoopt CelaVita aan investeerder

Nieuws Aardappelen

Barstjes ontstaan in de Europese fritesafzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden