Enkele percelen overgeplant

Schade door regen in Beieren lijkt mee te vallen

21 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

In het zuiden van Beieren leidt langdurige regenval tot enige zorgen. Afgelopen week viel er op sommige plekken zo’n 60 mm. regen. In hoeverre dit tot schade in aardappelen leidt, is nog niet te zeggen, maar echt grote problemen worden niet verwacht.

De afgelopen drie dagen heeft het in het zuiden van Beieren aan een stuk geregend. München heeft last van hoogwater en pleksgewijs leidt de regen tot wat problemen op akkers. ‘De regenval is zeer wisselend’, aldus Georg Schindler van het Kartoffel-Centrum Bayern. ‘Op sommige plekken viel afgelopen week 60 mm. Vooral in München en omgeving.’ Toch verwacht hij weinig schade aan gewassen. ‘In aardappelen is er wel schade, al moet dit nog beter in kaart worden gebracht. Er worden geen aardappelen overgeplant. Wel is er sprake van pleksgewijze schade; in dat geval kan dat gemiddeld voor een perceel uitkomen op 10 tot 15 procent’, schat hij.

Schade in aardappelen erg pleksgewijs

Ook het Bayerischer Bauernverband meldt dat er van overplanten nog geen sprake is. ‘Vooral in het zuidelijke deel heeft het veel geregend en richt het structuurschade aan. En het ziet er naar uit dat het de aankomende twee dagen ook nog blijft regenen. De grond is daar nu helemaal doorweekt, maar er is geen schade aan de planten’, laat een woordvoerder weten. Een andere bron spreekt wel van enige schade en het overplanten van enkele percelen. Het gaat om kleine oppervlakten die excessief veel regen te verduren kregen.

Voor het noordelijke deel van Beieren komt de regen eigenlijk helemaal niet verkeerd. Met name in het gebied rondom Oberpfalz was het tot op heden aan de droge kant en zijn telers blij met de regen. Sommigen zeggen nog meer water te kunnen gebruiken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden