Top van € 8,02

Flevopool noteert 7,12 euro in aardappelpool

8 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Over de aardappeloogst van 2014 betaalt Flevopool gemiddeld 7,12 euro per 100 kilo uit. Dit geldt voor de Variopool, die afgelopen jaar werd geïntroduceerd. De 7,12 euro wordt voor de rassen Agria en Markies als gemiddelde genoteerd. Voor Innovator, Fontane, Challenger, Ramos en Eurostar ligt de gemiddelde verkoopprijs op 6,33 euro per 100 kg.

€ 7,12 per 100 kg bedraagt de gemiddelde prijs voor Agria en Markies

Bij de Variopool kunnen telers individueel kiezen voor een eigen percentage voorverkoop. De uitbetalingsprijzen variëren afhankelijk van dit percentage en het ras. Voor Agria en Markies bedraagt de hoogste verkoopprijs € 8,03 euro per 100 kg. De ondergrens ligt op € 6,21. Voor Innovator, Eurostar, Challenger en Ramos lukte het maximaal € 7,10 te behalen, met € 5,56 als ondergrens.

De telers zijn – gezien de marktsituatie afgelopen seizoen – zeer tevreden met het resultaat, zo laat Flevopool weten. Het seizoen kende hoge opbrengsten met lage prijzen. Echter, in verhouding met de gemiddelde prijzen genoteerd in Emmeloord lukt het Flevopool een flinke plus neer te zetten.

‘Wij hebben dat verschil kunnen maken met de kwaliteit die onze boeren telen’, licht Jan Dirk Tonkes toe. ‘Het is gelukt om voor een belangrijk deel van de Flevolandse kleiaardappelen de juiste afnemers voor een categorie 2 prijs te vinden. Het was zeker geen gemakkelijk seizoen met driekwart van het jaar beursprijzen van 2,50 tot 3 euro. Dat zijn prijzen waarop dan ook besloten is om een terughoudend verkoopbeleid te hanteren. Vanwege de kwaliteit van de aardappelen kon dat ook. Echter, ondanks dat de noteringen tussen januari en maart op een laag niveau bleven, wilden we wel de partijen verkopen die telers wilden afleveren.  Vervolgens konden we later in het seizoen de mogelijkheden die op de binnen- en buitenlandse markten voorbij kwamen goed benutten. Daarbij geldt de stelregel van de pool; de juiste kwaliteit bij de juiste afnemer.’

Naast de Variopool gaat Flevopool vanaf dit jaar ook een tonnenpool aanbieden. Akkerbouwers kunnen dan zelf een mix tussen vaste prijs en pool maken die het beste bij hun bedrijf past. Naar eigen zeggen besteed Flevopool veel aandacht aan het in kaart brengen van iedere partij. Vooral naar kwaliteit en bewaarbaarheid wordt gekeken.

Voor komend jaar ziet Flevopool de toekomst positief in. Er is vraag naar kwaliteit. Q-Potato zoekt hier de beste prijs bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
joost 8 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10864642/Flevopool-noteert-7,12-euro-in-aardappelpool]Flevopool noteert 7,12 euro in aardappelpool[/url]
Mooi resultaat.gefeliciteerd.
gerard 8 Juli 2015
Is deze prijs gerealiseerd met of zonder voorverkoop ?
durk 9 Juli 2015
Met voorverkoop, dus weer zwaar teleurstellend
klei bint 9 Juli 2015
Als dit met voorverkoop is dan is het verschil met APF niet groot.

Is Schaap en Eriva al bekend?
Dorpel 9 Juli 2015
Wel dubbele van coöperatieve pool
bas 9 Juli 2015
Is dit een pool of zitten hier gedeeltelijk contracten doorheen?
vergelijk is niet makkelijk.
Het woord pool wordt volgens mij steeds meer gebruikt om reclame te maken met prijzen die (bijna) niemand ontvangt
Gefeliciteerd 9 Juli 2015
Ja bas, zeg nou gewoon eens dat flevo pool een goed resultaat heeft bereikt. Hoe ze het doen maakt niet uit. Alleen het resultaat telt.
michiel 10 Juli 2015
Top resultaat. Respect voor mensen van flevopool en Qpotato die voor jouw aardappelen willen vechten in deze markt. En daar voor de boer het beste resultaat uit willen halen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden