Vervolg waterschade

Aardappelproblemen klinken door in bewaring

21 Oktober 2015 - Niels van der Boom - 8 reacties

De nacht van 30 op 31 augustus zal bij veel boeren in het zuidwesten van Nederland lange tijd vers in het geheugen blijven liggen. In korte tijd viel een enorme hoeveelheid regen, tot ruim 100 millimeter. Het akkerbouwgebied in de Biesbosch en omringende regio's kregen het zwaar te verduren. Eind oktober ligt een groot gedeelte van de aardappelen inmiddels in de bewaring. Maar, de zorgen zijn nog niet over.

Opbrengsten variëren van 15 tot 55 ton per hectare

Voor het tweede jaar op rij kregen akkerbouwers in het Brabantse Land van Heusden & Altena met overmatige regenval te maken. Een strop voor alle gewassen. Niets bleek bestand tegen het water. Direct kwamen problemen aan het licht, waaronder de lage afvoercapaciteit van het slotennetwerk en de gemalen. Dat schade onherroepelijk zou zijn werd al snel duidelijk nadat veel percelen langer dan 24 uur onderwater stonden.

1 september sprak Boerenbusiness met akkerbouwer Tjerk de Regt uit Hank. Rond zijn bedrijf viel 90 millimeter regen.  Maandag 19 oktober rooide hij de laatste aardappelen. ‘Op de hoog gelegen percelen rond mijn bedrijf schat ik dat 10 tot 20 procent weggerot is’, laat hij weten. ‘Op de laaggelegen plekken loopt dat op tot 50 procent. Opbrengsten in onze regio verschillen van 15 tot 55 ton per hectare. Dat is wat ik van collega’s hoor. Een enkel perceel zal helemaal niet gerooid worden.’

Akkerbouwers hebben hun aardappelen zo lang mogelijk in de grond laten zitten, om zo min mogelijk rot naar binnen te rijden. De Regt durfde gezien het weerrisico niet langer te wachten. ‘Er moet hier nog veel gebeuren vind ik. Gemiddeld zijn we een maand later begonnen met rooien’, zegt hij. ‘De grond is nu nat en vet. Het rooien gaat moeizaam. Een bijkomend nadeel is dat veel grond mee naar binnen komt. De wondhelingperiode is veel langer. Voor het eerst sinds jaren moet ik weer volop met kachels aan de slag.’

Tussen de verschillende rassen zijn verschillende degradaties in rot te bespeuren. Bekend is dat Agria zeer gevoelig is. Maar, de ligging van het perceel heeft hier ook veel mee te maken. De Regt bemerkt dat zijn Melody’s het relatief goed hebben uitgehouden, net als het ras Challenger. Vorig jaar viel in hetzelfde gebied namelijk ook ruim 100 millimeter. Toen sprongen deze rassen er ook positief uit.

Gevreesd wordt dat probleem-partijen boven de markt blijven hangen

Nu de aardappelen achter de planken liggen zijn de zorgen niet over. Want, hoe houdt het product zich de komende maanden? De Regt levert zijn fritesaardappelen normaal in april af maar, nu moet een slag om de arm worden gehouden. Er zitten altijd wel rotte knollen in de partij. Gevreesd wordt dat deze probleempartijen boven de markt blijven hangen. Dat is niet alleen in de noordwest hoek van Brabant het geval, maar ook in Zuid-Holland en Zeeland. Die problemen zijn veelal afkomstig van regen die later in september viel. Afland zijn maar weinig zaken gedaan, ondanks wat eerder werd gedacht.

Enig lichtpuntje is er wellicht voor telers die wel kwalitatief goede partijen binnen hebben liggen. Wanneer probleempartijen noodgedwongen een andere bestemming moeten vinden – bijvoorbeeld voor vlokken – kan de vraag naar kwaliteit bij verwerkers toenemen.

Naast het bewaarseizoen hebben de Brabantse akkerbouwers ook nog zorgen om het waterschap. Er is inmiddels toezegging gedaan dat de werkgroep met LTO-leden in de regio een hogere status krijgt en de problematiek een hoge prioriteit. In januari moet een plan gepresenteerd worden hoe in de toekomst dergelijke problemen kunnen worden voorkomen. Voor daadwerkelijk actie wordt ondernomen zijn we echter anderhalf tot twee jaar verder, zo is de gedachte.

‘Het waterschap geeft ons de garantie dat buien tot 60 millimeter af te voeren zijn met de huidige middelen’, aldus De Regt. ‘Daarboven geen garanties. Dat maakt boeren in deze regio een loterij. Momenteel wordt het water in onze polder door 16 kilometer aan sloten afgevoerd. En dat terwijl de Bergse Maas hemelsbreed 1.500 meter verderop ligt. Het gemaal daar is echter buiten gebruik. Wij zien graag dat deze terug in werking wordt genomen. Daarvoor zijn na de problematiek in 2014 al plannen gepresenteerd. Alle bedrijven in het gebied willen meewerken aan een oplossing die hun oogst veilig kan stellen.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
WK 21 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10866350/Aardappelproblematiek-klinkt-door-in-de-bewaring]Aardappelproblematiek klinkt door in de bewaring[/url]
In nood situaties ( in dit geval meer als 60 mm regen) moeten gemalen gewoon malen !
Ook als dit niet wenselijk is voor andere belangengroep in het waterschap.
schoenmakers1 21 Oktober 2015
Het is van de gekke dat boeren zich moeten verzekeren voor waterschade waar de schuld zo duidelijk bij het waterschap ligt, alle ellende hierin is rond de jaren 90 al begonnen, het is gewoon geluk als het een keer goed gaat, de ambtenaren doen alles af met extreem, wat een onzin
zuid west 21 Oktober 2015
op dit moment zijn ze de sloten aan het baggeren
hier lopen 3 mensen van een speciaal bedrijf bij om alles wat leeft er uit te halen
daar is wel geld voor
een gemaal --ho maar daar is geen geld voor
sjappie 21 Oktober 2015
De rietvelden steken ze ook in de fik, dan worden er zelfs dieren levend verbrand. maar goed dat is natuur, dat mag. Zelfde als de dieren die in de oostvaardersplassen, als boer had je de bak niet meer uit gekomen.
Bastiaan Snoek 24 Oktober 2015
Bij het plaatsen van een artikel is het altijd verstandig de zaak goed na te trekken. Tjerk heeft het over een gemaal, op korte afstand van hem staat. Dit is niet het geval. Mijn ouderlijke boerderij is vlak bij hem. Er is veel water gevallen en het waterschap had veel alerter moeten zijn. Met veel extra pompen met veel afvoer en tijdig beginnen had men veel schade kunnen voorkomen.
De rassen zijn ook verschillend. Bij sommigen zit praktisch geen rot in. DE opbrengsten daarvan zijn goed. Verder moeten de telers ook eens bij zichzelf te rade gaan. Zware machines doen niet overal goed aan.Het is te hopen dat het waterschap met de ZLTO vertegenwoordigers tot goede voorstellen zal komen.
kluit 25 Oktober 2015
De slagvaardigheid bij waterschappen (en niet alleen daar)is ver te zoeken er zijn geen korte lijnen meer je hebt geen idee wie het aanspreekpunt meer is binnen de organisatie wanneer er iets voorvalt ,en als er een probleem is duurt het weken zo niet maanden dat er een oplossing word gevonden als er al een oplossing komt terwijl het soms de zelfde dag al kan en vaak met simpele maatregelen kan worden opgelost (en goedkoper))
Ze houden zich voornamelijk bezig met het randgebeuren en met zaken die goed scoren bij de publieke opinie Het nut van water schapsverkiezingen is mij nog nooit duidelijk geworden het waterschap dient maar 1 doel droge voeten en dat voor een zo laag mogelijke prijs
petatje 25 Oktober 2015
schoenmakers1 schreef:
Het is van de gekke dat boeren zich moeten verzekeren voor waterschade waar de schuld zo duidelijk bij het waterschap ligt, alle ellende hierin is rond de jaren 90 al begonnen, het is gewoon geluk als het een keer goed gaat, de ambtenaren doen alles af met extreem, wat een onzin

Tja alles wat iets sneller gebeurt als van ambtelijke la naar volgende la is voor een ambtenaar extreem. En Adriaan jij hecht wel erg veel waarde aan ZLTO, zij kunnen met die paar vertegenwoordigers nog geen deuk ineen pakje boter slaan binnen zo'n log apparaat als het waterschap. Die vertegenwoordigers zijn vooral bedoeld om het beleid van het waterschap uit te dragen naar hun collega's.
gijs naalden 25 Oktober 2015
nou jongens kom nou ook eens op voor de boer die heeft er tenslotte wel heel het jaar voor geknokt om een mooi product te oogsten en dan kan weleens door de bestuurders roet in het eten gegooid worden gewoon weg triest om de boeren gewoon in de kou te laten staan
Weelde taks 25 Oktober 2015
gijs naalden schreef:
nou jongens kom nou ook eens op voor de boer die heeft er tenslotte wel heel het jaar voor geknokt om een mooi product te oogsten en dan kan weleens door de bestuurders roet in het eten gegooid worden gewoon weg triest om de boeren gewoon in de kou te laten staan


dit noemt men de weelde taks die ons westelijk half rond aan het betalen
is om de EUSSR in zijn volle glorie te vervolmaken: je zal er méér en mer mee te maken krijgen: alles in regeltjes, mensen bang maken, cash geld afschaffen,alle macht aan enkele boosaardige gedrochten uit de top van Europa. Het ambetantenaren leger die dit voor elkaar moet krijgen is ROOD GROEN en de boeren, middenveld en de kleine garnaal( lees gepeupel) zullen de rekening betalen. We varen zigzaggend met een Titanic naar een diepe afgrond: fluiten, zingen, drinken en dansen doen we vrolijk.
Wie daar tegen in opstand komt of maar durft tegen te spreken wordt koud gepakt. Die criminele politie staat Nederland met hun gekke ambtenaren, ik walg ervan en heb mijn biezen gepakt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden