Weinig marktbeweging

Af land pool Aviko in prijsrange 127 tot 132 euro

7 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

De af land pool van Aviko Potato betaalt over oogst 2015 een bedrag uit van 132 euro per ton voor de geelvlezige rassen en Innovator. De overige rassen scoren 127 euro. Dat heeft de aardappelverwerker maandag bekend gemaakt.

De levering van aardappelen in de af land pool start in week 33 en loopt door tot en met week 44. Vrijwel alle aardappelen zijn geteeld op de lichte gronden in Oost- en Zuid-Nederland. Door de extreme verschillen in lokale weersomstandigheden zijn er dit oogstjaar grote verschillen in opbrengst en kwaliteit.

30-40

euro

meer dan contractprijs

De af land pool is een pool met voorverkoop. Vanaf april wordt er verkocht. Afgelopen voorjaar had de pool te maken met een laag prijsniveau, de nasleep van oogst 2014. In de zomer liep de markt op, maar was er onvoldoende oogstzekerheid om volop te kunnen verkopen. Uiteindelijk is een gemiddelde prijs van 127 tot 132 euro per ton gerealiseerd. Dat is gemiddeld 30 tot 40 euro hoger dan de contractprijs.

Het is voor het derde jaar dat telers hun fritesaardappelen af land kunnen aanbieden voor deze poolvorm. De belangstelling ervoor is volgens Aviko groot. De pool is bedoeld voor aardappeltelers die niet zelf kunnen opslaan, maar ook niet afhankelijk willen zijn van de grillen van de markt tijdens de oogstperiode. Telers combineren deelname in de af land pool vaak met een vaste prijs contract.

Ondertussen is de fabriek van Aviko in Steenderen overgeschakeld op aardappelen die vanuit de bewaring worden geleverd. Na een gunstige start tijdens de vroege oogst is de markt behoorlijk getemperd. De exportvraag moet nog op gang komen terwijl de oogst groter is uitgepakt dan aanvankelijk werd verwacht. De verwachting is dat de markt tot maart/april weinig beweging gaat vertonen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden