Brussel wil verbod

Na glyfosaat nu gebruik Reglone op losse schroeven

25 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Met alle drukte rondom het debat over de toelating van glyfosaat binnen de EU is de hernieuwing van de licentie voor diquatdibromide, de werkzame stof in Reglone, een beetje onder de radar geglipt. Nadat de EFSA haar zorgen uitsprak over het middel wil de Europese Commissie nu een verbod.

De Europese Commissie heeft voorgesteld de werkzame stof diquatdibromide te verbieden. De licentie hiervan loopt af op 30 juni van dit jaar maar is al een met een jaar verlengd. Dat schrijft Farmers Weekly. Het middel Reglone, dat door Syngenta wordt geproduceerd, wordt vooral gebruikt voor de loofdoding in aardappelen. Alternatieve chemische middelen zijn nauwelijks voorhanden, minder effectief en geven meer residuen, zeggen de voorstanders van een licentiehernieuwing. Diquat wordt ook in andere andere gewassen gebruikt. Bijvoorbeeld in de onkruidbestrijding bij uien.

In juni 2017 loopt de licentie van diquat af

Het VK is aangewezen als rapporterend lidstaat voor de evaluatie van herregistratie van diquat. De Britse organisaties ondersteunen een nieuwe licentie maar de EFSA (European Food Standards Agency) heeft zijn zorgen uitgesproken over het gezondheidsrisico voor gebruikers, omstanders, omwonende en vogels. De Europese Commissie pleit daarom voor een verbod.

De middelenindustrie is de afgelopen tijd druk geweest met het lobbyen om de licentie van glyfosaat  te laten verlengen, en met succes. De discussie rondom diquat is daarmee op de achtergrond geraakt. In het VK wordt daarom opgeroepen zo snel mogelijk in actie te komen, omdat aardappeltelers niet zonder kunnen.

Op 18 en 19 mei zal een technische discussie worden gehouden over het standpunt van de EC, wanneer het VK haar plan zal presenteren voor herregistratie. Het definitieve besluit vervolgt later dit jaar, zo wordt verwacht. Reglone-producent Syngenta is het niet eens met de aantijgingen van EFSA en zegt dat de beoordelingsprocedure anders is verlopen dan bij herregistratie van andere actieve stoffen. Zij ondersteunen het Britse voorstel tot hernieuwing.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
mij 26 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10869435/Na-glyfosaat-nu-gebruik-Reglone-op-losse-schroeven]Na glyfosaat nu gebruik Reglone op losse schroeven[/url]
word tijd dat we uit de europa gaan er word maar wat beslist zonder er over na te denken!
Van der Ploeg 26 April 2016
mij schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10869435/Na-glyfosaat-nu-gebruik-Reglone-op-losse-schroeven]Na glyfosaat nu gebruik Reglone op losse schroeven[/url]
word tijd dat we uit de europa gaan er word maar wat beslist zonder er over na te denken!

Inderdaad, als het dat stelletje luilopers, met grote bek en vet betaalde niets goed doenerij los laat ga je straks niks meer mogen en van alles moeten die sterk kosten verzwarend is, maar dan ook niets zal bijbrengen in deze sector die prijs nemer is. Maar zo is het overal zo inde industrie, maar die mannen kunnen het ten minste nog doorrekenen, voorlopig toch.
Abonnee
erik 26 April 2016
Je kunt er ook een kans in zien, minder omgang met chemische middelen, lagere opbrengsten en hogere prijzen. Misschien hebben ze er wel héél goed over nagedacht!
sjappie 27 April 2016
in het buitenland blijft het toegestaan, dus hun kostprijs blijft lager. en om te laten zien dat het klopt wordt er zogenaamd geruild. dus eten we wel reglone. net als round up tarwe brood. wat niet zonder round up is
sjappie 27 April 2016
volgens de papieren is het hartstikke illegaal maar er is niet anders, bijvoorbeeld wiet in koffiehops niemand mag het telen. maar het mag wel verkocht worden. verbied maar is round up in brood in plaats van het middel zelf. bereik je veel meer mee
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden