Inside: Aardappelmarkt

Minder contractaardappelen laat Canadees areaal dalen

6 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Volgens een eerste schatting daalt het Canadese areaal consumptieaardappelen licht dit jaar. Dat is het gevolg van minder hectares contractaardappelen. Een laag prijsniveau afgelopen seizoen zorgt voor weinig enthousiasme om het areaal uit te breiden. De grote aardappelregio's blijven stabiel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

NAPMN (North American Potato Market News) verwacht dat het aardappelareaal in Canada voor 2016 op 343.200 acre – omgerekend 138.900 hectare – uit zal komen. Een daling van 1,6 procent, oftewel 2.270 hectare, ten opzichte van 2015. Hoofdrede is, volgens NAPMN, een lagere contractprijs bij de verwerkers. De tafelaardappelmarkt liep beter maar, ook hier is het prijsniveau benedengemiddeld.

1,6

procent

daalt het Canadese aardappelareaal dit jaar

Het grootste aardappelteeltgebied van Canada – Prince Edward Island (PEI) – houdt haar areaal stabiel. Met ruim 36.000 hectare staan hier verreweg de meeste hectares aardappelen in Canada. Grootste verliezer is Nova Scotia. Naar schatting loopt het areaal daar ruim 7 procent terug. Andere grote aardappelprovincies als Manitoba en Alberta zien hun areaal met 4,2 procent dalen of – in het geval van Alberta – juist stijgen met een kleine 1,6 procent.

De pootwerkzaamheden in het land verlopen wisselend. PEI kende een uitzonderlijk vroege start maar, vervolgens verliep het werk vertraging op. Slechts 5 procent zit op dit moment in de grond. In Alberta zitten bijna alle consumptieaardappelen in de grond. Ook in Manitoba loopt het poten vlot door. Daarentegen verloopt het werk in New Brunswick en Quebec juist trager dan gemiddeld .

Foto: B Brown / Shutterstock.com

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden