Poolprestaties Nedato

Aan klikcontracten viel vorig jaar goed te verdienen

8 Juli 2016 - Clarisse van der Woude - 11 reacties

Nedato-telers die deelnamen aan het klikcontract hebben dit jaar het meest verdiend aan hun aardappelen. Het is één van vijf vormen binnen het flexsysteem waaronder ook twee pools. Coöperatiedirecteur Wim van de Ree geeft een toelichting op het marktseizoen 2015/16.

  • Het Nedato Flex Systeem draaide in aardappelseizoen 2015 voor het tweede jaar. Voor die tijd konden telers deelnemen aan de traditionele pools die sinds 1963 bij de oprichting van Nedato functioneerden. Het flexsysteem geeft telers meer vrijheid, passend bij hun bedrijf met eigen keuze voor de mate van risico, speculatie, vaste en middenprijs.
  • De meeste telers kiezen voor twee vormen binnen het systeem dat bestaat uit; vaste prijzen, dagprijzen, klikcontracten, top & bodempool en pool zonder voorverkoop. Vorig jaar kon er in de top & bodempool het meest worden verdiend en lag de vrije pool een stuk lager. Dit jaar steken de klikcontracten er boven uit. Dit systeem waarin de teler iets meer speculeert en meer betrokken is bij een jaar lang aardappelen verkopen, neemt toe in populariteit ten koste van vaste prijs.
  • Bij Nedato zijn telers uit heel Zuid-Nederland aangesloten. Van het Brabantse zandgebied, Noord- en Zuid-Limburg, Flevopolder tot aan de teeltgebieden rondom omgeving Rotterdam en Schiphol. Geleidelijk komen er ook enkele telers uit België en Duitsland bij.
     

Door het flexibele poolsysteem met meerdere vormen, worden er meerdere uitbetalingsprijzen over oogst 2015 gepresenteerd. Hoe hebben deze het ervan afgebracht?
Telers in Nedato Flex Systeem realiseren gemiddeld 18,50 euro per 100 kg met klikcontracten. ‘Het gemiddelde bedrag van 15,40 euro voor alle fritesaardappelen in het Flexsysteem is eigenlijk een rekenkundige prijs, want iedere teler maakt zijn eigen keuzes binnen de vijf verschillende prijsvormingsystemen. Dat bepaalt hun prijs, er is niet één teler die dit bedrag maakt.
De gemiddelde gerealiseerde prijzen in de tafelaardappelpool komen gemiddeld uit op 18,40 euro per 100 kg. De variatie in prijzen is groot. Goede kwaliteiten worden sterk beloond en komen boven de 20 euro uit. Elk jaar opnieuw is het verschil tussen de beste en minste resultaten meer dan 100 procent, zo geeft Nedato in een persbericht aan.’

Met het beheren van één van de grootste tafelaardappelpools van Nederland, hebben jullie een goed beeld van die markt. Hoe lagen de kansen afgelopen seizoen?
‘Door de jaren heen liggen de vrije tafelaardappelen 2 à 3 cent boven de prijs van vrije fritesaardappelen. Dat is dit jaar ook zo. Onze tafelaardappelen gaan diverse kanten op. De retail is een redelijk stabiel afzetkanaal. De export liep in het begin aardig, maar zakte later qua volume iets in. In maart werd dat weer opgepakt. Vervolgens hebben we in april veel kunnen exporteren richting Oost-Europa, waar de oogst wat minder was. Verder was ook Afrika wat aan de markt. Hoewel alles een exportbestemming heeft gekregen, gedroeg de markt zich behoorlijk grillig.
 

25

procent

van ons areaal is door de wateroverlast volledig verloren

Nedato is sterk vertegenwoordigd in het Zuidwesten. Dat teeltgebied kreeg in de zomer de volle laag. Wat heeft dat met de kwaliteit gedaan?
‘Bij de fritesaardappelen hadden de telers in het Zuidwesten last van rot door de zware neerslag. Dat zette wat druk op de markt, maar richting het einde van 2015 was dat aanbod van de markt verdwenen. Daarna liepen de aardappelen prima weg. Wel was er door de flinke nagroei in augustus sprake van wat bakproblemen en lage onderwatergewichten. Dat heeft echter niet tot grote problemen geleid. Verder leidden de vele ventilatieuren tot drukplekken, maar de gemiddelde kwaliteit was vrij goed waardoor we voor alle partijen een plek hebben kunnen vinden in de industrie.

De grote hoeveelheid neerslag in augustus en september 2015 was ook niet bevorderlijk voor een mooie schil van tafelaardappelen. Later was het drogen in de warme november en decembermaanden lastig. Dat is niet goed voor zilverschurft en de schilkwaliteit. Onze kwaliteitspremies bij de tafelpool zijn zo fors dat het telers stimuleert om naar een betere kwaliteit toe te werken. Oogst 2015 is dat best goed gegaan, alhoewel de schilkwaliteit niet altijd in de hand te houden was.’

De aanhoudende regen dit voorjaar trof een ander deel van Nederland. Heeft de wateroverlast impact voor jullie?
‘Uit een inventarisatie van ons areaal schatten wij dat er zo’n 20 tot 25 procent volledig verloren is. Daarnaast zijn er stukken waar de ruggen wat zijn afgespoeld. Dat zal groene aardappelen opleveren.  Ook is phytophthora fors in het gewas aanwezig. De telers proberen dat eruit te spuiten, maar de vraag is of dat lukt. Ook meststoffen zijn uitgespoeld. Ik betwijfel dus of alles van de overblijvende 75 procent  goed blijft. De schade is fors. Mocht het de komende periode dan ook nog eens droog blijven, dan gaan we hele vervelende beelden zien in het veld met verschralende gewassen. Bijkomende probleem is dat de vroegheid er ook niet helemaal is bij fritesaardappelen.’

Wat doet de latere start mogelijk met de marktvorming in het nieuwe seizoen?
‘In frites zijn we een aantal weken later. De aansluiting van Duitse vroege fritesrassen komt wel op tijd, maar de Nederlandse en Belgische niet. Van de industrie verneem ik dat als ze overgaan op nieuwe oogst, het handig is als je door kunt draaien. Na de Duitse vroege moeten ze wachten op nieuwe uit Nederland en België. De aansluiting er niet dit jaar. Dat kan stemming geven. Evenals de areaaluitbreiding van 3 à 4 procent; door de schade in heel Noordwest-Europa remt de opbrengstpotentie af. Zet je die feiten op een rij? Dan ga je richting een normale opbrengst. Samen met de uitbreiding van de friteslijnen en behoefte aan grondstof, dan is er hoop.’

Na afloop van het boekjaar betaalt Nedato dividend uit aan de leden. In de laatste jaren lag dat tussen de 100 en 167 euro per hectare. Het resultaat van het lopende boekjaar is nog niet bekend maar lijkt goed te zijn. Dit dividend is niet verwerkt in bovenstaande prijzen. Na de vergadering van aandeelhouders in januari wordt dit bekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Agria 8 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870633/Aan-klikcontracten-viel-het-meest-te-verdienen-in-2015/16]Aan klikcontracten viel het meest te verdienen in 2015/16[/url]
De telers doen het dus met de klikcontracten beter dan de Nedato zelf.
anton 8 Juli 2016
Ik kan de resultaten van Nedato niet zo geweldig vinden , gezien de resultaten van andere partijen die via het internet voorbij schuiven,bijv .Schaap.
Abonnee
Vrij grof 8 Juli 2016
Misschien is Nedato wel te groot geworden zodat ze iedere maand een heel groot kwantum kwijt moeten en zo ook in de tang van de industrie zitten en dus moeten opzitten en pootjes geven.
Abonnee
Slecht te spreken 8 Juli 2016
Ze hebben ook al moeite om de vrije tegen een hoge prijs te verkopen!
Knoeiwerk en daar hebben we ze niet voor nodig, dat kunnen we zelf mogenlijk beter zoniet veel beter.
Hans 8 Juli 2016
Ga er maar vanuit dat je bij Nedato minimaal een dubbeltje minder vangt
waren de aardappelen tot voor kort nog 30 cent ,dat komt bij Nedato nooit voor. Wel een grote klaagzang van hoe slecht het wel niet gaat
En dan word je nog eens gepakt met de tarering,die minimaal 15 procent hoger uitpakt
Abonnee
Slecht te spreken 9 Juli 2016
Heb ik niet kunnen merken van die tarra.
walter 9 Juli 2016
Al die pools vallen toch niet te vergelijken.
De verhaaltjes zijn meer reclameboodschappen volgens mij
anton 9 Juli 2016
Tarering ga ik niet van klagen,maar een basisprijs van iets boven de 12 euro,een beetje kwaliteisverg ,een bewaarverg van 2,5,dan heb je zo n 15,5 euro,en dat is in zo n jaar te laag. Alle weken beursprijs optellen en delen door het aantal weken en je zit zo rond de 17 euro.
Hokkaido 9 Juli 2016
anton schreef:
Tarering ga ik niet van klagen,maar een basisprijs van iets boven de 12 euro,een beetje kwaliteisverg ,een bewaarverg van 2,5,dan heb je zo n 15,5 euro,en dat is in zo n jaar te laag. Alle weken beursprijs optellen en delen door het aantal weken en je zit zo rond de 17 euro.


In de beurs zijn de poolbeheerders ook vaak degene die laag doorgeven zodat gemiddeld de beurs lager uit komt. Niet echt een boer belang, die Pool.
Abonnee
markie 11 Juli 2016
Lekker vaag persbericht. Valt in ieder geval wederom tegen. Het spelen van doorgeefluikje naar de industrie is niet meer van deze tijd. Tijd om afscheid te nemen als industrieteler.
Aar 11 Juli 2016
Wat een geklaag door iedereen over de poolprijzen Ik zou zeggen verkoop ze lekker zelf als je denkt dat je het beter kan. Geeft nog een betere marktwerking ook
Abonnee
spuit11 12 Juli 2016
Overstappen van direct aan industrie leveren naar Nedato heeft ons bedrijf 15 jaar terug een boost gegeven.
Veel minder afkeuringen en gemiddeld een betere prijs.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden