RTL Patat start eerste pool

Belgische handel ziet brood in aardappelpool

7 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Aardappelhandel RTL Patat uit Lauwe, West-Vlaanderen, start met ingang van seizoen 2017 een aardappelpool. Dat is nieuw voor de Belgische aardappelsector, het land van de contracten. Alle fritesaardappelrassen zijn welkom bij het bedrijf. Naast betrokken Belgische en Franse telers zijn ook boeren uit Zeeland welkom.

Het bedrijf tracht de 'RTL Aardappelpool', die op de Interpom officieel van start ging, zo simpel mogelijk in opzet te houden, zo zegt het zelf. Telers kunnen naar eigen keus aardappelen inbrengen. Alle fritesrassen zijn welkom. Per deelname geldt een minimum van 5 hectare of 200 ton netto product. De pool kent vooralsnog geen voorverkoop, tenzij later in het groeiseizoen hoge verkoopprijzen haalbaar zijn, zo zegt het.

5 hectare of 200 ton is de minimum deelname

RTL Patat is vanuit provincie West-Vlaanderen actief in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Maar, sinds de overname van Terrapoint in september 2014, beschikt het ook over een vestiging in Breskens, die nu de naam Bres Potato voert. Ook Nederlandse telers uit Zeeland zijn daarom welkom deel te nemen aan de aardappelpool.

Vanuit het bedrijf is een poolcommissie opgericht die wordt aangevuld door deelnemende telers. Voor het op poten zetten van de pool krijgt de familie Tanghe hulp van Sjaak Ermers, beheerder van de Eriva aardappelpool. 97 procent van de netto verkoopopbrengst wordt aan de teler uitgekeerd, minus 25 cent per 100 kilo voor administratiekosten. Alle arbeid en kapitaal ligt bij RTL. 8 december wordt een informatieavond georganiseerd voor geïnteresseerden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden