Oppervlakte verdubbeld

Aviko af land pool zet beste resultaat neer sinds start

7 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Aardappelverwerker Aviko Potato maakt op 7 december de uitbetalingsprijs van haar af land pool bekend. Die zet het beste resultaat neer sinds oprichting van de pool in 2013. De grillige groeiomstandigheden hebben dit resultaat mede gevormd. In vier jaar tijd is de oppervlakte van de pool verdubbeld.

Aviko betaalt, afhankelijk van de week van leveren en het ras, een prijs uit die varieert van 160 tot 170 euro per ton. Gemiddeld komt de pool daarmee uit op 170 euro per ton en dat is het beste resultaat sinds 2013. Vorig jaar behaalde de pool een resultaat van gemiddeld 129,50 euro per ton.

160-170

euro/ton

is de prijsrange van af land leveren

De rassen Innovator, Agria en Zorba (groep AA) kennen de hoogste uitbetalingsprijzen, met een gemiddelde van 167,52 euro per ton. Voor de overige rassen – waaronder Fontane, Miranda en Victoria – is dat 163,52 euro per ton.

De af land pool beslaat levering tussen week 34 en 44. Voorheen was er nog een levering voor week 45 met korte bewaring. Dat is nu niet het geval. Het gaat vooral om aardappelen die in het zuidoostelijk zandgebied of in de Achterhoek worden geteeld. In 2013 startte de pool met 645 hectare. Dit jaar is dat bijna 1.300 hectare geweest. Voor Jan van Kempen, voorzitter van de Aardappel Telers Commissie (ATC) bewijs dat er behoefte is aan een af land pool.

‘De aardappelen uit deze teeltgebieden zijn voor bewaring minder geschikt. Bovendien beschikken telers vaak niet over opslagruimte. Zeker gezien de uitbreiding van het aardappelareaal in de EU-5 werd dit van het voorjaar niet verwacht’, zo zegt de commissievoorzitter. ‘In België, een belangrijke leverancier van af land aardappelen, kende 10 procent areaalgroei. Door waterschade in juni en matige groeiomstandigheden en een droge nazomer bleef de opbrengst achter. De dagprijs heeft zich in het voordeel van de af land pool ontwikkeld.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
petatje 7 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872587/Aviko-af-land-pool-zet-beste-resultaat-neer-sinds-start]Aviko af land pool zet beste resultaat neer sinds start[/url]
Toch beetje vreemde prijzen als er in de vrije markt voor innovator en agria begin oktober al 22 betaald werd!
Vrije Agria 7 December 2016
petatje schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872587/Aviko-af-land-pool-zet-beste-resultaat-neer-sinds-start]Aviko af land pool zet beste resultaat neer sinds start[/url]
Toch beetje vreemde prijzen als er in de vrije markt voor innovator en agria begin oktober al 22 betaald werd!


Ja, maar de vrije markt is natuurlijk heel wat anders dan een contract met een leveringsverplichting zonder prijsafspraken.
bart 8 December 2016
JUIST
contract zonder prijsafspaken is het DOMMSTE zak

tekenen contracten MET GOED PRIJS of VRIJ BLIJVEN

GEEN POOL CONTRACT

NOIT
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Nedato telers krijgen onverwachte kerstbonus

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden