Countus Akkerbouw Index

Pootgoedrally zet akkerbouw index op recordhoogte

2 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Sinds 2016 voorbij is, heeft de Countus Akkerbouwindex een stevige opwaardering ondergaan. En dat allemaal door de nog altijd klimmende pootgoedprijs.

Van rond de 140 indexpunten in de laatste week van 2016, steeg het puntenaantal in januari door tot 196.5 punten in week 4. Daarmee bereikt de index de hoogste stand sinds de start in 2004. Andere momenten dat het rendement in de akkerbouw een dergelijk niveau aantikte was in 2011 en in 2006, maar toen kwam het aantal punten niet boven de 164 uit. Wat aangeeft dat het record deze keer ook echt een record is.

Prijsspurt pootgoed verliep in januari nog rapper dan ervoor

Uitgesplitst naar de onderdelen waarop de index is gebaseerd, springt de pootgoedprijs het meest in het oog. De prijs van pootaardappelen kwam in november 2016 in een spurt en die is nog altijd niet afgelopen. Sterker nog; de stijging verliep in januari nog rapper op dan in de weken ervoor en pootgoed noteert nu boven de 100 euro per 100 kg.

Fritesaardappelen zitten ook nog altijd op een stabiel hoog niveau van rond de 25 euro per 100 kg. Weinig beweging in de prijs van EU voertarwe. De prijs houdt zich in januari tussen de 176 en 180 euro per ton. Een niveau dat vergelijkbaar is met de maanden hiervoor, maar een fractie hoger dan zomer 2016.

Voor uien ziet het prijsverloop er minder rooskleurig uit. Vanaf november bevindt de uienprijs zich in een dalende lijn. Begin 2017 wordt die tendens voortgezet tot de notering de laatste week januari onder de 6 euro per 100 kg uitkomt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Berry 2 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10873244/Pootgoedrally-zet-akkerbouw-index-op-recordhoogte]Pootgoedrally zet akkerbouw index op recordhoogte[/url]
Wat een onzin! Deze index heeft niets met het werkelijke rendement in de akkerbouw te maken. Boerenbusiness zou beter moeten weten!
direkteur 2 Februari 2017
klopt, alleen de bintje pootgoed notering wordt meegenomen.
MEt een areaal van nog geen 1000 hectare, amper 2,5 procent van nl pootgoedareaal
Kleiboer 2 Februari 2017
Slaat inderdaad helemaal nergens op deze index. Tarweprijs schommelt tussen de 176 en 180, in Rotterdam ja, maar probeer maar eens voor die prijs te verkopen. Zoals hierboven staat beschreven pootgoed notering raakt ook kant noch wal aangezien de meeste Nederlandse akkerbouwers geen pootgoed telen, en van de pootgoedtelers zijn er maar verdomd weinig die nu nog vrije Bintjes hebben.
Abonnee
idd 2 Februari 2017
Index zegt idd helemaal niks over de werkelijkheid, alleen de vrije bintjes leveren als pootgoed meer op, de rest zit vast geklonken in meerjarige contracten die de handelshuizen met de frietfabrieken hebben afgesloten.
klaas 2 Februari 2017
het is een index van countus, dat zegt toch genoeg
Abonnee
man bijt hond 2 Februari 2017
wat een verschrikkelijke onzin dit verhaal.
boeren business snapt er ECHT HELEMAAL NIETS VAN!!!!!!
Abonnee
man bijt hond 2 Februari 2017
Wat een onzin dit verhaal.
Boerenbusiness snapt er ECHT HELEMAAL NIETS van !!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Marktupdate Uien

Na plantuien wordt zaaien van uien ook een gevecht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden