Inside: Aardappelmarkt

Aardappelareaal VS laagste sinds 2010

10 Juli 2017 - Niels van der Boom

Amerikaanse aardappeltelers halen de kaasschaaf over het areaal 'fall potatoes' (hoofdoogst) dit jaar. Aardappelstaat Idaho tekent voor het grootste verlies in oppervlakte, maar ook in andere staten is een verlaging te bemerken. Daarnaast zijn er 7 staten die juist meer verbouwen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens landbouwministerie USDA komt het areaal voor de hoofdoogst dit seizoen uit op 907.800 acres. Omgerekend goed 367.000 hectare. Dat betekent een verlaging van ruim 5.200 hectare, goed voor 1,4%. Dat is het kleinste aardappelareaal in de 13 belangrijkste aardappelstaten sinds 2010.

1,4

procent

daalt het aardappelareaal in de VS

Min 4,6% en toch de grootste
Idaho is by far de grootste aardappelproducerende staat van het land. Deze staat is goed voor de grootste verlaging in oppervlakte. Een min van 6.000 hectare ofwel, 4,6% onder vorig jaar. Daarmee blijft de ‘potato state’ wel fier bovenaan staan, met een totaal areaal van bijna 125.500 hectare. Ter vergelijking: de nummer twee, Washington, zit op 68.800 hectare. Van de 13 belangrijkste staten tekenen er 7 een plus op, 1 blijft gelijk en 5 staan in de min.

Plus in Nebraska
De grootste plus moeten we zoeken in Nebraska. Daar plust het areaal 21,2%. Daarmee komt de oppervlakte aardappelen op 8.000 hectare uit. Grootste procentuele daler is Californië, met een min van bijna 18%.

In Idaho zijn minder contracten getekend

Minder contracten
De USDA cijfers komen lager uit dan waar de Amerikaanse aardappelwereld op anticipeerde, maar aan de nauwkeurigheid wordt niet getwijfeld. Volgens het ministerie vindt de grootste verlaging plaats onder Russet aardappelrassen. Het aandeel rode aardappelen en geelvlezige rassen blijft stabieler. De verlaging in Idaho is verklaarbaar. Het ligt namelijk in lijn met de dalende contractprijzen van aardappelverwerkers. Dat geldt zowel voor de fritessector als product bestemd voor de droogindustrie. Telers die geen contract hebben afgesloten hebben ook geen aardappelen gepoot.

Groei moeilijk verklaarbaar
De groei in Nebraska is lastiger te verklaren. Deels wordt de stijging gezocht bij het wisselen van de bouwplannen. Het ene jaar pakt dit simpelweg gunstiger uit voor aardappelen dan in het andere. Ook wordt gezegd dat de chipsaardappelindustrie hier meer gewassen contracteert. Ook de areaaltoename in Minnesota (de nummer 2 groeier met 12,5%) is lastig verklaarbaar, mede omdat het areaal er al jaren stabiel is. Volgens telers is niet noemenswaardig meer uitgepoot, terwijl de overheidscijfers toch 2.000 hectare extra aardappelen uitwijzen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden