Infecties geconstateerd

Verhoogde kans op phytophthora deze dagen

13 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Zowel in het noordoosten als in de Flevopolders is deze week phytophthora aangetroffen. De situatie is nog rustig, maar de kans is aanwezig dat het gaat veranderen. 

De langdurige droogte in een groot deel van Nederland met in vooral het zuidwesten minimale waterhoeveelheden geven de aardappelziekte weinig kans. Het noordoosten echter kreeg in juni wel regelmatig neerslag. “De grootste hoeveelheden daarvan vielen vooral in de laatste weken van juni. In deze gebieden is het gewas langer nat geweest waardoor de kans op een infectie door phytophthora zeer zeker aanwezig was. Uit de markt krijgen we nu dan ook de eerste berichten van phytophthora-aantastingen in het noordoosten van het land”, schrijft Bayer.

Wie het lot tart, wordt afgestraft

Er kort op zitten in het Noordoosten
Teeltadviseur Roelof Naber in de Veenkoloniën voor Delphy wijst erop dat het belangrijk is om scherp te zijn. “Er zijn in dit gebied met enige regelmaat buien van betekenis gevallen, maar tot nu toe vallen de aantastingen in het veld mee. Uitzonderingen daargelaten; Wie het lot tart, wordt afgestraft. De meeste telers hebben het zeer goed onder controle. En vergeleken met vorig jaar stelt het niets voor.” Hoewel de druk minder dan normaal is, kan dat veranderen. “Na het weekend krijgen we ander weer en zal de dreiging minder worden, maar in de tussentijd is de kans reëel dat er meer besmettingen naar voren komen. Zaak dus om er deze dagen, met al die buien, kort op te zitten.”

Volg het spuitschema
De sporendruk houdt zich ook in Flevoland nog op een laag niveau. “Normaal gesproken kan phytophthora behoorlijk aanwezig zijn in deze omstandigheden”, weet Chris Boone van Heyboer BV. “Maar gezien de weinige dauwnatte nachten is er weinig schimmelontwikkeling geweest. Er is wel wat te vinden, maar niet veel.” Toch is er een omslag mogelijk nu er woensdag gemiddeld 25 mm neerslag is gevallen en er dauwnachten aan komen. “Een langere bladnat periode kan de ontwikkeling op gang brengen. Houd je dus aan je aan je spuitschema en laat je niet verrassen, want dan ben je te laat.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden