Inside: Aardappelmarkt

Wateroverlast zorgt nog niet voor schade

11 September 2017 - Niels van der Boom

Een dag met droog en zonnig weer heeft ervoor gezorgd dat de ergste wateroverlast bij akkerbouwers is verdwenen. Het weerbericht van de komende dagen wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De verzadigde bodem kan weinig meer verdragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op Twitter verschenen afgelopen vrijdag en zaterdag indrukwekkende foto’s van ondergelopen aardappelpercelen. Uiteindelijk is het allemaal meegevallen, zo blikken getroffen akkerbouwers terug. Zondag was een mooie en drogende dag. Door adequaat handelen is het water snel geloosd. Het ging vooral om laag gelegen delen van het perceel waar water bleef staan.

Wateroverlast zeer lokaal
Van schade is, voor zover nu bekend, gelukkig geen sprake na de regen van afgelopen vrijdag en zaterdag. Op plekken liep de meter op tot boven de 70 millimeter. Zaterdagmiddag kregen delen van Oost-Flevoland en de Noordoostpolder nog met forse neerslag te maken, toen een regenfront met onweer overtrok. De buien hebben een zeer lokaal karakter. Zo bericht de ene teler over 80 millimeter, terwijl enkele kilometers verderop slechts 2 millimeter viel. Schade was er uiteindelijk niet. Vooral het eerder geoogste uienland liep onder.

Tekst gaat verder onder de grafiek.Neerslag in de maand september 2017.

Schadebeeld onduidelijk
Akkerbouwer Nico Rodenburg uit Zwartewaal stond zaterdagochtend al vroeg in zijn aardappelpercelen te spitten om de 74 millimeter van het land te laten. "Zondagmorgen was het water tussen de ruggen weg. Dat was echter niet overal het geval, zo heb ik gehoord." 

Collega-teler Leen Vos in West-Brabant stond met de minikraan in het land. "Zaterdag is het meegevallen met de regen en gister is het weggezakt", zegt hij. "Het is moeilijk om nu al te zeggen of er schade is. De temperatuur is eigenlijk best hoog, zodat de aardappelen sneller gaan rotten. Tegen het weekend aan gaan we de gewassen beoordelen."

Bodem verzadigd
Ook aardappelteler William Brooymans, die eveneens in West-Brabant boert, denkt dat het wel los zal lopen. "Ik heb aflopende percelen, waardoor het water naar de laagtes loopt. Spitten met de kraan ziet er drastisch uit, maar het gaat beter dan met de schop. De 57 millimeter die viel was niet extreem, maar het meeste viel op 1 middag. Een tijd terug viel ook al 60 millimeter, waardoor de grond verzadigd is. De buffer in de grond is kleiner dan in bijvoorbeeld Flevoland." Over schade is nog niet te spreken. "Het is nog vroeg, dus de paniek is niet zo groot. Rooiers zie ik nog niet rond rijden", oordeelt hij.

Volgende week zijn de vooruitzichten beter

Regen op Potato Europe
Maandag 11 september valt het nog mee met de opgegeven regen. Vooral voor woensdag en donderdag staat er aardig neerslag op de borden. Precies wanneer aardappeltelend Nederland naar Emmeloord afreist. Ook daar viel flink wat water. Volgende week belooft voorlopig een rustiger en droger weertype.

Foto: Potato Europe (@PotatoEurope)

Update 12 september:
Maandagmiddag ging het vooral in Noord-Holland flink los. Ook in Friesland viel een bak water. Het gevolg was dat akkerbouwers wederom met de schop in het land stonden. Het einde is nog niet in zicht. In het zuidwesten rommelde het letterlijk flink.

Tweets van 11 september:

 

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden