Inside: Aardappelmarkt

Pootgoedseizoen met horten en stoten van start

6 Oktober 2017

September stond in het teken van regen en oogsten. De regen heeft links en rechts gezorgd voor een aantal nadelige neveneffecten. Welke zijn dat? Neem een abonnement op 'Aardappelmarkt' om erachter te komen.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het opschuiven van het oogstseizoen komen een aantal leveringen van vroege aardappelen in de knel. Soms zijn beoogde partijen nog maar net gerooid, waardoor vroeg sorteren er niet in zit.

Seizoen gaat met horten en stoten van start

Per saldo gaat het nieuwe pootgoedseizoen met horten en stoten van start. Telers die vrije aardappelen tijdig hebben kunnen rooien en droog in de schuur hebben liggen, kunnen soms profiteren van extra belangstelling (onder andere Spunta).

Vooruitzichten niet verkeerd
De vooruitzichten voor de afzet van pootgoed lijken op voorhand niet verkeerd. Er wordt verwacht dat een vergelijkbaar volume pootgoed kan worden geëxporteerd. Van handel in pootgoed voor de uitplant voor de teelt van fritesaardappelen is weinig belangstelling.

Bintje en Spunta 
Deze maand heeft de prijs van Bintje pootgoed een veer moeten laten, zowel in prijs als stemming. In week 35 stond de indicatie voor Bintje A 28/35 op €52 tot €54 en voor de maat A 35/45 op €32 tot €34, met een stemming 'rustig'.

Van handel in Bintje zal voorlopig geen sprake zijn

Zo'n 4 weken later stond de indicatie op €46 tot €48 voor de kleine maat en €27 tot €29 voor de middensortering, met een 'flauwe' stemming. Voorlopig zal van handel in Bintje pootgoed vrijwel geen sprake zijn, waardoor het wachten is op het bewegen van kopers.

Voor Spunta geldt dat er op dit moment belangstelling is voor eindbestemming Egypte. Prijsindicatie ligt op €35 per 100 kilo voor de klasse E, maat 35/55.

Dit artikel is onderdeel van het recent verschenen Trendrapport 'Akkerbouw Pro'.De notering van Bintje pootgoed (28-35) over de afgelopen jaren.

De notering van Bintje pootgoed (35-45) over de jaren heen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden