Inside: Voermarkt

Hoe reageert de voermarkt op het weer?

10 Oktober 2017 - Erik Colenbrander

De slechte weersomstandigheden hebben ook effect op de voermarkt, zowel voor stro, maïs als aardappelreststromen. Welke zijn dat?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het slechte weer speelt voornamelijk in de aardappeloogst parten. Maar gezien de gunstige weersverwachting ligt het niet voor de hand dat de kletsnatte herfst tot nu toe ook gevolgen gaat hebben voor het aanbod van aardappelreststromen.

Het natte weer laat de prijs van stro stijgen

Stro in opslag duurder
Wel stijgt de prijs van stro in opslag sneller dan vorig jaar. Dit komt door het aanhoudend natte weer. Lang niet alle stro in opslag blijkt van goede kwaliteit. Daarom heeft de marktcommissie van Emmeloord de prijs van grote balen stro verhoogd met €5 tot €10 naar €85 tot €100 per 1.000 kilo.

Ook de prijs van tarwezetmeel is licht gestegen. Echter, het is niet duidelijk of dit het gevolg is van het verloop van de graanoogst en de kwaliteit van het graan dat wordt aangeboden. De prijsstijging, die naar verwachting niet zal doorzetten, kan namelijk ook het gevolg zijn van het productieproces in de fabrieken en/of aanpassing van de leveringscontracten, waarmee de graanverwerkende industrie te maken heeft.

Vraag naar bijproducten lager
In de melkveehouderij is de vraag naar bijproducten nog niet zo groot als vorig jaar, toen er in het zuiden van Nederland (door de mislukte maïsoogst) extra vraag was naar bijproducten. Bierbostel krijgt extra aandacht in de publiciteit, omdat het melkvet beter wordt gewaardeerd. Daarnaast heeft kaasproducent Cono het gebruik van pensbestendige vetten verboden.

Zuivelindustrie neemt dit verbod nog niet over

Alhoewel de zuivelindustrie dit verbod vooralsnog niet overneemt, is het gebruik van beschermde vetten in het melkveerantsoenen wel in een kwaad daglicht komen te staan. Bijproducten optimaliseren voor verhoging van het melkvetpercentage en de kilo’s vet is een alternatief, al kan het effect nooit zo groot zijn als bij gebruik van pensbestendig vet.

Te veel vet in het melkveerantsoen, dat niet beschermd is, verstoort de penswerking. Volgens de Wageningen Universiteit bedraagt de limiet 6% tot 7% van het totale rantsoen. Is het percentage ruw vet hoger, dan werkt het averechts.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden