Inside: Aardappelmarkt

Beschikbaarheid klasse E in de knel

12 Oktober 2017 - Clarisse van der Woude - 2 reacties

Deze week ligt de oogst van pootaardappelen even stil, maar wellicht dat telers het mooie weer komend weekend gebruiken om weer het land op te gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oogst 2017 is ploeteren. Tot vorige week zou zo’n 60% van de pootaardappelen zijn gerooid, maar de laatste pakweg 40% gaat niet hard. In Noord-Holland zijn telers wat verder en moet er naar schatting nog 20% uit. Het moet echter niet veel langer duren, stellen exporteurs, anders kan het een klein drama worden. Dan is er niet voldoende pootgoed tijdig beschikbaar voor de vroege export.

60

procent

van al het pootgoed
is gerooid

Gaat rot het seizoen bepalen?
Telers moeten echter wel beducht zijn op rot. Sommigen hebben te vroeg gerooid. Het is beter om over 2 weken rooien, dan dat men rotte aardappelen naar binnen rijdt. Wachten is niet gemakkelijk, maar wel de oplossing.

Een aantal percelen zullen er niet uitkomen. Volgens 1 bron hangt er dit jaar van alles aan de fiets, qua kwaliteitsproblemen. Door nattigheid gerelateerde issues, waaronder rot, groen en phytophthora. Toch verwacht een ander dat deze niet bepalend zullen worden voor het seizoen.

Meer verlaagd
De nacontrole cijfers van de NAK laten een toename van het verlagingspercentage zien. Ten opzichte van vorige week steeg dit met 0,7% naar 18,8%. Het hoogste aantal verlagingen in 5 jaar. Dit betreft 48,6% van de te onderzoeken oppervlakte. Er is teleurstelling bij telers wanneer het pootgoed wordt teruggezet van klasse E naar A. Exporteurs kunnen deze verlaagde partijen niet meer verkopen.

Ook is er een verhaal bekend van een teler die een herkeuring aanvroeg om van klasse A weer een E te maken, maar uiteindelijk verder werd verlaagd naar B (consumptie). Dergelijke verhalen maken anderen huiverig om voor een herkeuring te gaan.

Verhalen maken telers huiverig om voor een herkeuring te gaan

Alles is zo’n 2 weken later
Het hoge aantal verlagingen kan gevolgen hebben voor het aanbod klasse E. Hoe groot het probleem wordt, is pas over enkele weken in te schatten, maar dat het gevolgen heeft is zeker.

Sommige exporteurs zijn al uitgeweken naar Frankrijk, omdat er nu niet voldoende aanbod van pootgoed beschikbaar is. Alles is zo’n 2 weken later. Bedrijven schuiven containers door en boten komen later dan gepland.

Goede overzeese vraag
Hoewel het vervelend werken is met vertraging en kwaliteitsproblemen, is het markttechnisch wellicht niet verkeerd. De handel is namelijk nog steeds vrij rustig. Door slechte consumptieprijzen bestelt Noord-Afrika duidelijk minder dan vorig jaar.

De kans bestaat wel dat er vraag vanuit Oost-Europa gaat komen; daar liggen de consumptieaardappelopbrengsten lager. De overzeese vraag is goed. Exporteurs verwachten een groot verschil tussen marktsegmenten en daarmee tussen de rassen. Daarbij komt dat er veel bovenmaat is. Dat gaat het saldo niet maken, zo stelt een exporteur.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden