Inside: Aardappelmarkt

'PotatoNL gaat belangrijke rol spelen'

14 November 2017 - Clarisse van der Woude

Een historische gebeurtenis. Zo wordt de aftrap van de nieuwe landelijke aardappelnotering PotatoNL dinsdag 14 november in Nieuwdorp (Zeeland) genoemd. Het duurde enkele jaren voordat alle partijen eruit waren. Het woord 'eindelijk' viel dan ook vaak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Watze van der Zee van Beurs Goes noemt de ontwikkelingen, die de aardappelketen de laatste jaren heeft doorgemaakt, immens. "Er is een sterke keten ontstaan die elkaar hard nodig heeft. Vertrouwen in elkaar is ontzettend belangrijk. De belangen van de telers, de handel en de industrie verschillen behoorlijk. Het gaat om geld en geld verdienen. Daarin is prijsvorming en transparantie belangrijk. PotatoNL gaat daarom een belangrijke rol spelen. 1 notering; zonder verschil in reglementen en protocollen. Nu komt het aan op de uitvoering, die zal gaandeweg nog bijgeschaafd worden, maar het vertrouwen is er."

Het is ook belangrijk voor Nederland

'Goede marktinformatie van groot belang'
"Een belangrijke stap vooruit." Zo ziet Dirk de Lugt, die namens Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) het woord kreeg, de nieuwe notering. "Belangrijk voor Nederland en voor de aardappelsector in het bijzonder. Om de markt te duiden, is goede markt- en prijsinformatie van groot belang. Bij de omvang van ons land past een landelijke notering. De manier waarop is niet het eindpunt. Het zal zich de komende jaren moeten bewijzen. Betrouwbare en juiste brongegevens zijn daarbij noodzaak." Er wordt ook gebruik gemaakt van de transacties van BO Akkerbouw en ook om de lijst van de VTA kan de notering volgens Van der Zee niet heen. "De totale inbreng moet te verifiëren zijn."

Dat onderschrijft ook Mark Brantjes, voorzitter van de LNCN. "Willen wij breed gedragen en objectief noteren, dan hebben wij ook voeding nodig. Zolang de sector een notering belangrijk vindt, moet je nadenken over de komende jaren. Misschien een ketenregisseur aanstellen. Ik wil de NAO, LTO, Vavi en andere partijen vragen deze handdoek op te pakken."

Vooral belangrijk voor de dagprijs
Voor leden van de Vavi is de notering die op dinsdag en donderdag uitkomt en daarmee transacties van 3 dagen meeneemt vooral belangrijk voor de dagprijs. Tom van de Meer, voorzitter commissie grondstoffen bij de Vavi: "Veel aardappelen gaan op dagprijs. Daarom hechten wij veel waarde aan een systeem dat een eerlijke en transparante prijs afgeeft. Dat er gekozen is voor een vork-systeem; met een onder- en bovenprijs, is een goede beslissing. Als een ras of categorie €20 tot €25 noteert, weet iedereen aan de hand van de kwaliteit van zijn partij van welke prijs hij kan uitgaan."

Hoofdfoto: de aftrap van de PotatoNL-notering was dinsdagochtend 14 november in Nieuwdorp (Zeeland). Op de foto zijn onder meer de grondleggers van de notering te zien. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden