Inside: Aardappelmarkt

Franse telers bevestigen opbrengstrecord

22 November 2017 - Niels van der Boom

In navolging van hun Belgische collega's komt ook de Franse aardappelsector met recordhoge cijfers voor de hoofdoogst. Waar komen die cijfers vandaan?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappeltelersorganisatie UNPT en de branchevereniging voor verwerkers CNIPT hebben eigen cijfers gepubliceerd voor de hoofdoogst van bewaaraardappelen in Frankrijk. Die wijken licht af van de overheidscijfers die Agreste in oktober publiceerde. Beiden komen echter op een recordhoogte uit.

6,181

miljoen

ton bewaaraardappelen zijn dit jaar geoogst

Verschil in recordhoogte
UNPT en CNIPT rekenen met een cijfer van 6,181 miljoen ton bewaaraardappelen voor oogst 2017. Daarmee wordt het record van 2014 doorbroken. Dat stond op 6,070 miljoen ton. Statistiekbureau Agreste rekent ondertussen met een cijfer van 6,279 miljoen ton. Daarin zijn ook de vroege aardappelen meegenomen.

Vorig jaar bedroeg de totale oogst krap 5 miljoen ton. De verhoging is te wijten aan een groter areaal. CNIPT/UNPT rekent dat dit jaar bijna 6.400 hectare meer is uitgeplant. De gemiddelde hectareopbrengst is toegenomen met 6,18 ton per hectare, ten opzichte van 2016. Dat is geen record. In 2014 bedroeg het gemiddelde 50 ton per hectare, bij een areaal van 121.400 hectare. Voor buurland België geldt hetzelfde. Ook daar is de verhoging voornamelijk areaalgedreven.

Belgische hofleverancier
De link met de noorderburen wordt sterker. In 12 maanden tijd, tot 1 september, importeerde België 2,031 miljoen ton frites- en zetmeelaardappelen. Dat is een verhoging van 17% ten opzichte van 12 maanden daarvoor. Frankrijk heeft hierin een aandeel van 1,165 miljoen ton.

Nord-Pas-de-Calais en Picardië leverde 63%, gevolgd door Champagne-Ardennen, de Loire en Normandië. Deze gebieden leveren ieder een aandeel van meer dan 500.000 ton en tonen tevens de hoogste opbrengsten. Er zijn dus veel fritesaardappelen voor export beschikbaar.

Oogst in aardappelgebieden torenhoog
Nagenoeg alle Franse departementen tonen dit jaar een plus in de aardappelopbrengst, het areaal en de hectareopbrengst. Met een oppervlakte van 50.000 hectare is Nord-Pas-de-Calais verreweg de belangrijkste aardappelregio, gevolgd door Picardië met ruim 30.000 hectare, een plus van 6,6% en 5,4% in het areaal. Ile-de-France plust met 13% het meest.

Logischerwijs hebben Nord-Pas-de-Calais en Picardië volgens UNPT/CNIPT-cijfers de grootste voorraad bewaaraardappelen. Het gaat om 2,4 en 1,5 miljoen ton aardappelen. Bijna een kwart meer dan in 2016 het geval was.

Marktprijzen zijn niet zo desastreus als in 2014-2015

Stille dagen voor de kerst
Nu alle aardappelen zijn gerooid en de bewaarschuren vol liggen, is het rustig op de Franse aardappelmarkt. Vraag naar aanloop van de feestdagen wordt nog niet bemerkt. Er is weinig animo voor het kopen van vrije fritesaardappelen. Franse en Belgische fritesproducenten beschikken over meer dan voldoende contractaardappelen om te verwerken.

RNM noteerde 21 november €40 per ton voor Fontane en andere rassen. Voor Bintje wordt €25 per ton betaald. Dat was een jaar geleden heel anders. Toen stond de prijs op €230 per ton. In het overvloedige seizoen 2014/2015 was de situatie nog slechter. In de vrije handel werd €1,50 tot €1,80 per ton betaald.

Positieve tafelaardappelenmarkt
De tafelaardappelmarkt staat er iets beter voor. Vooral Italië, Spanje en Oost-Europa zijn aan de markt. Spanje heeft echter veel eigen aardappelen beschikbaar en neemt daarom niet de volumes af dat het normaal doet. RNM noteert een prijs van €185 per ton voor categorie I, gewassen, maat 40-75 millimeter. De prijs van ongewassen en opgezakte Bintje categorie II stijgt met €5 tot €130 per ton deze week.

Supermarktacties en een lage aardappelprijs zorgen voor meer afzet in Frankrijk zelf. Vorig jaar bedroeg het prijsniveau van Bintje namelijk bijna het dubbele van de huidige prijs. Lage temperaturen zorgen voor een hogere consumptie en hebben als bijkomend voordeel dat de bewaring beter verloopt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden