Inside: Aardappelmarkt

The Potato Valley worstelt met zichtbaarheid

7 December 2017 - Sjoerd Hofstee - 1 reactie

The Potato Valley (TPV) bestaat ruim 1 jaar. Op het researchcentrum van HZPC in Metslawier werd woensdag 6 december stilgestaan bij wat er reeds gerealiseerd is én wat in gang is gezet. "Dat is best veel, maar het blijkt lastig om dat zichtbaar te maken", zegt voorzitter Tineke de Vries.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

The Potato Valley is opgericht om de positie van de pootgoedteelt in Groningen en Friesland te versterken. Nu en in de toekomst. Vanuit dat gegeven wordt er samengewerkt met onderzoeksinstellingen, onderwijs, bedrijfsleven, overheid en sloten telers zich aan.

De Vries hoorde onlangs van een teler dat het zo stil is rond de Potato Valley. "Dat is wel een begrijpelijke reactie, maar niet terecht", stelt zij. "In zo’n eerste jaar worden veel zaken in werking gezet en dat lukt best goed. Het meeste is echter niet direct zichtbaar, dat maakt het lastig."

Partijen beter en vroegtijdig kunnen beoordelen

Project 'Flight to Vitality' kan los
Wat woensdag wel zichtbaar werd, is de start van het project ‘Flight to Vitality’ dat HZPC en Averis gaan uitvoeren. Hierin wordt gezocht naar passende laboratoriummethodieken om de kiemkracht van pootgoedpartijen beter en vroegtijdig te kunnen beoordelen. Dit biedt volgens HZPC kansen op meer sturing in de afzet. De financiering voor het project van €3 miljoen, kwam recent rond door onder andere tweemaal €500.000 vanuit de provincies Friesland en Groningen. Ook BO Akkerbouw legt €200.000 bij. HZPC en Averis staan zelf garant voor respectievelijk €1,5 en €0,4 miljoen. 

'Paraplu-projectvoorstel'
Eén van die zaken die TPV uitvoert en nog niet direct zichtbaar is, is het voorbereiden van een ‘paraplu-projectvoorstel’. Dat betekent meerdere projecten in 1 keer indienen, om zodoende kansrijker te zijn op goedkeuring. "De praktijk leert dat het voor individuele telers of groepjes boeren lastig is om een gedegen voorstel in te dienen en goedgekeurd te krijgen voor financiële steun", licht De Vries toe. 

"Wij clusteren meerdere voorstellen van kleine (studie)groepen. Te denken valt aan het kunnen draaien van pilots rond niet-kerende grondbewerking en bijvoorbeeld bodemverdichting. Dit complete voorstel wordt nu geschreven en daarna ingediend. Dat kost nu eenmaal tijd. We hopen en verwachten veel zaken daaromtrent komend jaar gerealiseerd te hebben en dan in het groeiseizoen 2019 met verschillende projecten los te gaan", aldus De Vries.

Beter onderwijs
De Vries pleitte verder voor meer en een betere samenwerking met het onderwijs. "Er is behoefte aan verdieping in de kennisopbouw bij jonge mensen. De roep vanuit het bedrijfsleven is groot. Daarin kan het proefbedrijf in Munnekezijl een grotere rol spelen. Om dat te realiseren zijn we volop in overleg, maar het onderwijs blijkt weerbarstig. Makkelijk is het niet, maar kansrijk wel. Dit maakt wat mij betreft trouwens de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven niet minder. Die roepen om meer inzet op verdieping in de kennisoverdracht, maar kunnen daar zelf vaak ook nog meer in betekenen."

Regie gevraagd in verziltingsaanpak
Verzilting wordt als een van de grootste uitdagingen gezien voor het noordelijke pootgoedgebied. Talrijke projecten werden en worden daaromtrent al uitgevoerd. "Dat is heel mooi", zegt De Vries. "Wat wij echter missen is een stukje regie. Nu loopt er een oerwoud van projecten en onderzoeken en enorm veel partijen zijn ermee bezig. Die regierol verwachten wij van de provincies."

Johannes Kramer, landbouwgedeputeerde van de provincie Friesland, was aanwezig in Metslawier en pakte de handschoen meteen op: "Als die behoefte zo duidelijk leeft, dan zeg ik u toe dat wij dit gaan verzorgen. Samen met alle betrokken partijen gaan we duidelijk de plannen en werkwijze formuleren."Henk Staghouwer, Johannes Kramer, Hiske Galema en Tineke de Vries (v.l.n.r.) 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden