Resultaten ketenproject

Minder problemen met pootgoed in 2017

22 December 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Het aantal problemen met pootgoed was in het voorjaar van 2017 minder dan in 2016. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het ketenproject 'Verbetering Pootgoedkwaliteit'.

Zoals genoemd, waren er in 2016 meer problemen. De opkomstproblemen bij consumptieaardappelen werden in dat jaar vooral veroorzaakt door ongunstige omstandigheden.

Goede structuur van de grond in 2017

Koud en droog voorjaar
Het koude en droge voorjaar en de goede structuur van de grond hebben een gunstig effect gehad op de omstandigheden op het veld (consumptieaardappelen). In 2016 hadden telers te maken met een koud en nat voorjaar. Daarnaast was de structuur van de grond in 2016 een stuk slechter. 

Echter, in het afgelopen jaar is wel in een aantal gevallen CIPC waargenomen op de pootaardappelen. Dat heeft een negatief effect gehad op de kieming van de aardappelen. De CIPC-residuen zijn verklaarbaar door onder meer het gebruik van vieze kisten en pootgoedopslagen waar in het verleden aardappelen zijn behandeld.

Temperatuurgegevens
Daarnaast hebben dataloggers inzicht gekregen in de temperatuur van het pootgoed, gedurende de bewaring. Daaruit is gebleken dat het pootgoed in verschillende gevallen onder de geadviseerde temperatuur is bewaard. 

In de toekomst wil de projectgroep een vitaliteitstest voor pootgoed ontwikkelen en willen zij onderzoek wat de invloed van het onderwatergewicht is op de vitaliteit van de aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

nao
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden