Inside: Aardappelmarkt

Stille nacht op de aardappelmarkt

22 December 2017

De termijnmarkt liet eerder deze week geen beweging zien. Waar komt dit door?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel ruimte naar een nog lager prijsniveau is er niet, dus dat is het motief om op de termijnmarkt te verkopen. Het hebben van dekking van de vrije aardappelen, en het goed ingedekt zijn op de termijnmarkt, zorgt in de basis voor een goed prijsrisicomanagement. Echter, de daadwerkelijke afzet van de aardappelen moet dan nog altijd gerealiseerd worden.

Moeizaam om kopers te vinden
Juist daar wringt de schoen. In de fysieke markt voor fritesaardappelen is het zeer moeizaam om een koper te vinden. De verwerkers hebben een dusdanige dekking van de grondstofbehoefte, dat zij momenteel geen koper zijn van vrije aardappelen.

Het is zeer moeizaam om kopers te vinden

Het hebben van meeleverkilo's, met name dit seizoen, op het vastprijscontract zorgt voor een grotere dekking (dan gepland). Het hebben van hectare-opbrengstcontracten werkt dus in het nadeel van de vrije markt.

Pieken en dalen
De markt gaat 2017 teleurgesteld uit, waarbij de pieken en dalen weer groot zijn geweest. Vorige jaar (rond Kerst) tikte de termijnmarkt nog €26 per 100 kilo aan, nu ligt de prijs maar liefst €21 per 100 kilo lager. Het goede nieuws is dat dat de Nederlandse prijs het nog altijd beter doet, dan onze buurlanden.

België heeft deze week wederom geen notering (wat betreft Belgapom) neergezet. Een aantal fabrieken gaan bovendien geruime tijd dicht. De Belgische verwerkers lijken last te hebben van een afremmende groei van de afzet (die is overigens wel gelijk aan vorig jaar), waardoor zij met de toename van de verwerkingscapaciteit in kortere tijd alsnog een vergelijkbaar volume frites kunnen maken.

Het resultaat? Verwerkers gaan minder produceren (zelfs stilleggen), waar vorig jaar voluit verwerkt werd. De prijs van Belgische vrije aardappelen staat verder onder druk en haalt momenteel het niveau van €3 per 100 kilo niet eens.

Export van producten
De export loopt verder redelijk goed, maar wordt in Nederland vooral ingevuld door bovenmaats pootgoed. Van de andere Europese aardappellanden blaast vooral Frankrijk een goed stuk mee. Dit als resultaat van de lage prijs en mooie kwaliteit.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden