Inside: Aardappelmarkt

Ondertoon termijnmarkt wat vriendelijker

10 Januari 2018

Terwijl de termijnmarkt een voorzichtige stijging laat zien, wat een vastere ondertoon zou kunnen betekenen, lijkt de markt voor fritesaardappelen in met name België en Frankrijk juist verder weg te zakken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De termijnmarkt heeft na de jaarwisseling een stijging laten zien tot €5 à €5,10 voor het april 2018 contract. De juninotering tikte deze week zelfs even het niveau van €7 aan. Het zijn vooral verkopers die hun positie met winst wat lijken af te bouwen en daarmee de vraag geven op april.

Voor de junicontracten zou enige speculatieve vraag voor een stijging zorgen, die vooralsnog een bovenkant heeft op €7. Duidelijks is in ieder geval dat er voldoende aardappelen (oftewel: aanbod) zijn voor de komende maanden. 

Extra aardappelen met een alternatieve bestemming

Kwaliteitsproblemen
De berichten over kwaliteitsproblemen zorgen momenteel voor een extra volume aardappelen met een alternatieve bestemming en/of aardappelen die vervroegd verwerkt worden. Het gaat vooral om rot, hol en een te laag onderwatergewicht (OWG). Afkeuringen zijn dan ook de orde van de dag. Met het 'morsen' zou er echter wel wat hoop kunnen zijn voor het einde van het seizoen (mei/juni/juli).

Vroege aardappelen
Het contract van vroege aardappelen staat nog op een laag pitje. Verwerkers gaan er namelijk vanuit dat zij tot in augustus voldoende grondstof tot hun beschikking hebben (vanuit oogst 2017). In theorie (oftewel: cijfermatig) zou dat ook mogelijk moeten zijn. Echter, of de kwaliteit van de aardappelen dat ter zijner tijd toelaat, is nog maar de vraag.

Wie herinnert zich het einde van seizoen 2014/2015 (juni 2015) niet? Toen steeg de markt na week 22 in een korte tijd van gemiddeld minder dan €4 per 100 kilo naar €7, €10 en zelfs €14 per 100 kilo in juli. De felle stijging was het gevolg van een laat voorjaar en het morsen van aardappelen. Belangrijk is wel om te vermelden dat de termijnmarkt dit seizoen voor week 23 afwikkelt, reeds op 1 juni (week 22).De termijnmarkt liet na de jaarwisseling een stijging zien tot €5 à €5,10.Het junicontract tikte deze week zelfs de €7 aan.

Wilt u meer grafieken zien? Bezoek dan de database.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden