Gezien de stemming van de laatste maanden is het toch wel een krachtige beweging. Er blijft continu een dwingend aanbod van partijen met problemen en daarmee druk op de markt, vooral als het gaat om Fontane en Agria. Echter, ook Innovator blijkt in sommige gevallen lastig te bewaren.

Aardappelen komen in het alternatieve circuit

Negatieve beïnvloeding
Aan de ene kant heeft dat voor extra druk in de markt gezorgd, wat de prijs negatief heeft beïnvloed. Er zijn berichten waarin staat dat de hoeveelheid netto afgeleverde aardappelen per hectare duidelijk lager ligt, dan in de af land periode. Veel aardappelen gaan in het alternatieve circuit terechtkomen, wat later in het seizoen mogelijk leidt tot wat lucht. Dat vertaalt zich momenteel in een hogere termijnmarktkoers. Dit geeft hoop op een mogelijk herstel van de fysieke markt later in het seizoen.

Een kanttekening met betrekking tot de wat vriendelijkere stemming is dat uit de diverse voorraadmetingen (die zo af en toe in Europa worden gepubliceerd) blijkt dat het volume aardappelen, wat de komende maanden nog moet worden afgeleverd, riant is. 

Voorraad lager
Zo zou de Franse voorraad aardappelen begin januari nog iets meer dan 3 miljoen ton zijn, 300.000 meer dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Opvallend en goed nieuws is dat de voorraad ten opzichte van oogstjaar 2014 (toen 3,25 miljoen ton) lager ligt, terwijl de aardappeloogsten (2014 en 2017) vergelijkbaar waren. Kortom: het afleveren van aardappelen in Frankrijk loopt gelet op de cijfers goed door.

In de grootste aardappel deelstaat van Duitsland, Niedersachsen zou de voorraad begin januari 2,25 miljoen ton bedragen, 500.000 ton meer ten opzichte van vorig seizoen. Ook in het prijstechnische slechte seizoen 2014/2015 was de voorraad met 2,1 miljoen ton kleiner.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden