Inside: Aardappelmarkt

Groeiende fritesmarkt biedt areaal VS kansen

5 Februari 2018 - Niels van der Boom

Voorafgaand aan het nieuwe teeltseizoen bevinden aardappeltelers in de Verenigde Staten (VS) zich in eenzelfde schuitje als collega's aan de andere kant van de oceaan. De aardappelprijzen staan onder druk, wegens een stijgend areaal. Echter, alternatieven zijn niet voorhanden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aardappelareaal in de VS balanceert op een dun draadje tussen te veel en te weinig. Met een aardappelareaal van 1,016 miljoen acre (omgerekend 411.169 hectare) is er met name voor de fritesindustrie te weinig grondstof voorhanden. De situatie is nijpend. Ook in Noord-Amerika zetten fabrieken in op groei en daarvoor zijn aardappelen nodig.

2

procent

is de verwachte stijging van het aardappelareaal

Areaalstijging
Het areaal vroege en middelvroege aardappelen neemt naar verwachting licht af (landelijk gezien). Dit heeft te maken met een kleiner gecontracteerd volume voor verwerking tot chips. De oppervlakte 'fall potatoes' (hoofdoogst), bestemd voor de fritesindustrie, zet in op groei. Een eerste schatting voor het totale areaal komt (na plussen en minnen) uit op +2%, goed voor 8.500 hectare.

Alternatieven
Akkerbouwers zijn geneigd om dit jaar meer aardappelen te telen. Echter, daarbij is voorzichtigheid geboden. Dat geldt zeker voor de Russet-rassen. Alternatieven voor aardappelen zijn tarwe, brouwgerst, maïs en luzerne. Door de langdurig lage graanprijzen bieden deze gewassen weinig financieel rendement, ten opzichte van aardappelen. Zelfs wanneer de prijzen afnemen, is de aardappel in het voordeel. In de grootste aardappelproducerende staat (Idaho) biedt tarwe nauwelijks een alternatief.

De vraag naar fritesaardappelen is duidelijk aanwezig. In de belangrijke teeltregio’s: Idaho en het Columbia Basin, bouwen verwerkers aan nieuwe friteslijnen. Afgelopen herfst startte Lamb Weston in Washington een nieuwe productielijn op die 300 miljoen pond frites per jaar produceert. Eind 2017 is deze lijn in gebruik genomen, zodat andere fabrieken stil konden worden gezet voor onderhoud. Voor seizoen 2018/2019 wordt een volledige capaciteitsbenutting verwacht.

Investeren
Plannen voor een productielijn van 300 miljoen pond capaciteit in Oregon, zijn inmiddels gepresenteerd. Tussen maart en mei 2019 moet die gereed zijn. Analisten verwachten dat Lamb Weston tot 3.200 hectare extra moet contracteren om zichzelf in de grondstofbehoefte te voorzien.

McCain Foods opent in augustus of september een friteslijn van 400 miljoen pond productiecapaciteit in Burley, Idaho. Een areaal van 5.600 tot 6.000 hectare aardappelen is vereist om de fabriek volledig te benutten.

Aardappelvoorraad is momenteel krap

Krappe voorraad
De huidige krappe aardappelvoorraad helpt verwerkers niet. Om een tekort aan aardappelen en eindproduct te compenseren, proberen fabrieken meer vroege aardappelen in te plannen. Hiermee kan de fritesproductie in het nieuwe seizoen fors worden uitgebreid. Dit ondervangt de huidige verlagingen. Er is daarmee ruimte voor een areaalverhoging.

Voor de aardappelregio Pacific Northwest (PNW) rekenen analisten op een stijgend areaal. Elders in de VS blijft de oppervlakte naar verwachting rond het niveau van 2017 bewegen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden