Inside: Aardappelmarkt

Kwart meer aardappelen in Britse bewaring

7 Februari 2018 - Niels van der Boom

Uit navraag bij Britse aardappeltelers blijkt dat er ongeveer een kwart meer aardappelen in voorraad waren tijdens de peildatum van eind november, ten opzichte van 1 jaar eerder. Dat becijfert AHDB Potato. Dit is het gevolg van een groter areaal en een hoge gemiddelde opbrengst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind november lag nog 3,6 miljoen ton aardappelen in opslag, een stijging van 23% ten opzichte van dezelfde periode 1 jaar eerder. Niet zo vreemd, gezien de productie 15% hoger eindigde op 6,04 miljoen ton. Het was voor het laatst in seizoen 2011/2012 dat er zoveel aardappelen in bewaring lagen.

3,6

miljoen ton

aardappelen lag eind november in voorraad

Eind november 2016 ging het om een volume van 2,9 miljoen ton. Dat was een laagterecord. Meestal bedraagt het aardappelvolume ruim 3 miljoen ton. Deze cijfers komen voort uit een telefonische enquête onder telers. Er wordt geen rekening gehouden met de voorraad die bij handelsbedrijven en verwerkers aanwezig is. In de berekeningen houdt AHDB een foutmarge van 5% aan.

Meer verbruik
De overheidsdienst kijkt louter naar het aantal tonnen. Er wordt geen aandacht besteed aan de kwaliteit. Bewaarproblemen zijn dit seizoen zeker te bespeuren. Vooral daar waar de oogst onder natte omstandigheden is verlopen. Daarnaast ligt het verbruik 130.000 ton hoger in vergelijking tot vorig jaar. Volgens AHDB is dit logisch te verklaren. Na een jaar met een relatief lage voorraad is de vraag bij de seizoensstart groter. Ook het oogstmoment is van invloed op het verbruik.

Het huidige scenario kan 2 kanten op bewegen, zo denkt AHDB. Dit heeft alles met de productkwaliteit te maken. Valt de bewaarbaarheid tegen, dan kan het voorraadniveau deze maand flink zijn gedaald. Echter, de trend is dat bewaarplaatsen beter zijn uitgerust en fabrieken efficiënter omgaan met hun grondstoffen. Hierdoor komt het voorraadniveau juist hoger uit. Deze maand wordt een nieuwe voorraadpeiling uitgevoerd.

Geen tekorten
Zelfs bij veel verbruik en hoge verliezen verwacht AHDB niet dat er een krappe situatie op de markt gaat ontstaan. Daarvoor zijn simpelweg te veel aardappelen geteeld en bewaard. Dit is het tegenovergestelde van de situatie in 2016 en 2015, toen er wel krapte op de markt ontstond. Toch kan de kwaliteit, zeker aan het seizoen einde, nog voor verrassingen gaan zorgen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden