Inside: Aardappelmarkt

Contractprijs Agristo terug naar oude niveau

7 Februari 2018 - Niels van der Boom - 7 reacties

Voor 2018 komt het er gemiddeld genomen op neer dat Agristo de contractprijzen terugbrengt naar het niveau van 2016.  In het werkgebied van de nieuwe fabriek in Wielsbeke (België) zoekt het uitbreiding in telers en areaal. Hiervoor worden tevens de ogen op Noord-Frankrijk gericht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gemiddeld voert aardappelverwerker Agristo in het vroege segment een prijsverlaging door van 20%, ten opzichte van 2017. Voor de hoofdoogst is dit 10%. Daarmee worden de verhogingen van 2017 teruggedraaid. De exacte verlaging ligt echter iets genuanceerder.

10-20

procent

verlaagt Agristo de prijzen voor 2018/2019

Af land betaalt het bedrijf voor Fontane en Challenger €9 per 100 kilo en Innovator komt op €10 per 100 kilo. Begin november komt de eerste rassengroep op €10,25 en Innovator op €11,25. In april bedraagt dit €13,60 en €14,60. Einde seizoen, tweede helft juni 2019, eindigt met €16,40 voor de Fontane en Challenger. Deze prijzen zijn exclusief premies en gelden voor het tonnencontract 35 millimeter opwaarts.

Bintje komt niet langer voor in de keuzelijst van het bedrijf. "We faseren Bintje bewust uit. Het ras verliest al enkele jaren terrein binnen ons bedrijf", legt Agro Director Steven de Cuyper uit. "Agristo produceert frites voor de wereldmarkt. Bintje is kwalitatief geen voldoende stabiel ras, waardoor het voor ons minder geschikt is. Fontane blijft ons belangrijkste ras. Internationaal wordt er minder naar het ras Bintje gekeken en meer naar de kwaliteit van het eindproduct."

Eenvoudige contracten
De Cuyper benadrukt dat Agristo inzet op een transparante werkwijze. "Dit bewerkstelligen we door duidelijk naar de telers te communiceren. De gezamenlijke vertrouwensrelatie op lange termijn is onze voornaamste insteek. We kiezen daarom bewust voor eenvoud. Een tonnencontract met vaste prijzen zonder terugleverplicht. 'Keep it simple' is ons motto. Dat geldt ook voor de kwaliteitstoeslag."

Agristo biedt bewust geen meerjarige contracten aan. "We zitten ieder jaar graag opnieuw met onze telers aan tafel voor een constructief gesprek en onderhandelingen. Hierbij hoort een marktconforme contractprijs", aldus De Cuyper. "Een meerjarige prijsafspraak lijkt het ene jaar misschien aanlokkelijk, maar kan het volgende jaar nadelig uitpakken. Ook belangrijk is dat er 1 prijs wordt gehanteerd voor alle contracten. Of het nu gaat om een Belgische of Nederlandse teler. Verschillen per teler of regio zijn er niet."

Groei in België
In oktober 2017 opende Agristo een nieuwe fritesfabriek in Wielsbeke, nabij Kortrijk. Deze locatie verwerkt jaarlijks 250.000 ton aardappelen. "Na de opstart in oktober draait de vestiging nu al een tijd volledig. Dit biedt voor de oogst van 2018 ruimte voor bijkomende contractmogelijkheden. Het uitbreidingsgebied is gericht op het westen van België en Noord-Frankrijk. Hierdoor kennen we komend seizoen opnieuw een duidelijke groei. Het aantal telers waar we rechtstreeks mee werken en het volume aardappelen nemen dan ook toe."

Waar mogelijk gaat de pootgoedprijs omlaag

Prijsdaling bij pootgoed
In 2017 belemmerde een gebrekkige pootgoedvoorziening de groei van het areaal. Voor dit seizoen verwacht De Cuyper niet dat pootgoed een knelpunt is. "De eerste uitlevering is inmiddels begonnen. We zien op dit moment geen reden tot bezorgdheid omtrent de kwaliteit. Toch blijft dit jaarlijks een aandachtspunt. We eisen dat alle partijen in de keten hiervoor hun verantwoordelijkheid nemen. Over de gehele linie blijven de pootgoedprijzen wederom ongewijzigd. Waar mogelijk wordt een kleine daling van de prijs doorgevoerd."

Volume af land
Net als alle andere aardappelverwerkers beschikt ook Agristo over veel aardappelen voor het resterende seizoen. Het af land leveren start 1 tot 2 weken later. "Bij levering in week 27 en 28 is de leveringszekerheid van de nieuwe oogst niet groot. Het is altijd spannend of de aardappelen er in voldoende mate zijn. Bij levering uit de bewaring is dit nooit een discussie", aldus De Cuyper. "We kunnen bovendien vooraf anticiperen op de ontwikkeling van de kwaliteit. Het is een trend om voor de eerste helft van juli in te zetten op het lang bewaren van de oude oogst. Voor eind juli en augustus blijft een markt voor vroege aardappelen van de nieuwe oogst bestaan."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden