Lagere bietenprijs verwacht

Cosun: '2018 wordt fors minder bietenjaar'

8 Februari 2018 - Esther de Snoo

Royal Cosun verwacht dat de bietenprijs voor 2018 circa €5 lager zal zijn dan over 2017 wordt uitbetaald. Dat zegt Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer, donderdag 8 februari bij de presentatie van de jaarcijfers in Breda. Waar ook bekend werd dat de coöperatie een eigen vermogen heeft van €1,2 miljard.

De Lugt verwacht dat de prijs in 2018 lager zal zijn dan de €45,62 per ton die de coöperatie over 2017 uitbetaalde. "Ik verwacht dat we de €40 per ton net halen, of misschien zelfs net niet. We blijven in ieder geval wel boven de basisprijs van 2017 (€32,50 per ton)." 

Ik verwacht dat we de €40 per ton net wel of net niet halen

De ledentoeslag die in 2017 bovenop de basisprijs geldt, komt op €14,75. Hiervan komt ruim €5 uit de winstgevendheid van de dochterondernemingen Aviko en Duynie. De bietenprijs die akkerbouwers ontvangen in andere Europese landen, zoals Duitsland en Engeland, ligt tussen de €25 en €30 per ton bieten.

Gelijk areaal 
Cosun gaat voor 2018 uit van een areaal van 86.000 hectare suikerbieten, wat gelijk is aan 2017. Wel heeft de coöperatie 8% meer LLB's (ledenleveringsbewijzen) uitgegeven. In deze LLB's is volgens Cosun een levendige handel onder boeren te bespeuren. De Lugt: "De marktwaarde van 1 LLB is momenteel €40 à €50. Dat zijn aanzienlijke bedragen en geven aan hoeveel vertrouwen de suikerbietentelers hebben in de toekomst van deze teelt." 

Een ledenleveringsbewijs geeft het recht om 1 ton bieten (bij 17% suiker) te leveren tegen de ledenprijs. Een ledenleveringsbewijs kost €5,50 bij uitgifte door de coöperatie.

Verschuiving areaal
Cosun heeft momenteel te maken met een verschuiving van het areaal naar Noordoost- en Zuidoost-Nederland, ten koste van Flevoland. Om hoeveel het gaat, kan Cosun niet zeggen. De verschuiving heeft te maken met de uitbreiding van de biologische teelten in deze regio.

Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer: "We hebben geen verwerkingslijn voor biologische suiker. We kijken hier wel naar, want deze markt groeit. Echter, het volume biosuiker is klein en past niet binnen de verwerkingslijnen van onze fabrieken. Die zijn daarvoor veel te grootschalig."

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Extreem lage suikerprijs
De voorspelde prijsdaling van de bietenprijs voor 2018 heeft alles te maken met de extreem lage suikerprijs. Volgens Cosun ligt de gemiddelde Europese suikerprijs in december op €410 per ton suiker. Dat is vrijwel gelijk aan de referentieprijs van €400 per ton. Vorig jaar rond deze periode kostte Europese suiker nog zo'n €500 per ton.

Die lage prijzen zijn het resultaat van een grotere suikerproductie in verhouding tot de consumptie. Afnemers dwingen vaker dan voorheen meerjarige contracten af, omdat de suikerprijs zo laag is. Cosun stelt dat vrijwel alle suiker voor 2018 al is verkocht.

Markt moet zich opnieuw zetten
Weliswaar groeit de suikerconsumptie wereldwijd met 1,5%, maar in Europa loopt de consumptie juist terug. De grotere productie is het gevolg van de uitbreiding van het areaal, de gunstige weersomstandigheden en het wegvallen van het suikerquotum.

Volgens Albert Markusse, voorzitter concerndirectie, zal de suikermarkt een aantal jaren nodig hebben om zich opnieuw te zetten. "De Europese suikermarkt zal sterker beïnvloed worden door de wereldmarkt. Dat zien we nu al." Hij verwacht dat het areaal bieten in Europa de komende jaren zal dalen en dat een aantal suikerfabrieken zal worden gesloten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden