Inside: Aardappelmarkt

'Supermarkten maken Franse sector kapot'

20 Februari 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

De Franse aardappeltelers van telersorganisatie UNPT lieten op hun ledenvergadering een stevig geluid horen. Supermarktketens verkopen hun aardappelen tegen bodemprijzen, wat mede voor een negatieve marktsituatie zorgt. Het thema van de bijeenkomst was het aanboren van nieuwe exportmogelijkheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

UNPT (Union Nationale des Producteurs de Pommes de Terre) organiseerde op 13 februari hun jaarlijkse ledenvergadering in Le Havre (Normandië). De stemming was negatief als gevolg van het huidige marktscenario. Het areaal steeg afgelopen jaar met ruim 5%. Na een topoogst komt het totale volume 21% hoger uit dan in 2016. UNPT waarschuwt dan ook voor het areaal in 2018 en probeert nieuwe verhogingen te beperken.

Een areaalstijging in 2018 is ongewenst

Vraagtekens bij areaal
Franse aardappeltelers hebben als voordeel dat de kwaliteit beter is dan elders in de EU-5. Dit maakt echter geen verschil in de prijzen. Voorzitter Alain Dequeker ondersteunt een eerdere uitspraak van de NEPG om goed te rekenen naar de productiekosten en vervolgens het areaal vast te stellen.

Vooral de binnenlandse markt voor tafelaardappelen is negatief gestemd. Tussen seizoen 2015/2016 en seizoen 2016/2017 daalde de aardappelconsumptie in Frankrijk met zo’n 5%. Deze dalende trend blijft zich manifesteren.

Het stoort de vereniging dat de supermarktketens aardappelen voor dumpprijzen in de markt zetten. Bij Intermarché koop je voor €0,10 1 kilo aardappelen. Daarmee is de prijs van 10 kilo gelijk aan 1 stokbrood. "Dergelijke verkoopprijzen zijn geen actie meer, maar sanering van het aantal leveranciers", zegt UNPT.

Meer export
De Franse aardappelsector heeft vooral hoop in de export. Die steeg tussen seizoen 2016/2017 en seizoen 2017/2018 met een volume van 17%. In de tweede helft van 2017 voerde het land ruim 432.000 ton aardappelen uit. In recordjaar 2013 was dat 396.000 ton. Ook de verwerkende industrie neemt fors meer aardappelen af, al gaat dit niet gepaard met prijsstijgingen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden