Inside: Aardappelmarkt

Toekomst Oekraïense aardappelsector somber

2 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

Wie aan aardappelen denkt, denkt niet meteen aan Oekraïne. Het land is echter de vierde grootste aardappelproducent ter wereld, maar er moeten nog grote stappen gemaakt worden voordat het zich kan meten aan de EU-5. Dat blijkt op het Nederlands Oekraïens Forum in Kiev.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2016 kwam het aantal agrarische bedrijven dat aardappelen teelt uit op 1.500. Daarbij gaat het om een gemiddelde omvang van 15 hectare. Het totale areaal professionele teelt steeg dat jaar naar 23.000 hectare.

Ondanks dat het de vierde grootste aardappelproducent ter wereld is (6% van de internationale productie en 21,8 miljoen ton), staat het land op plaats 92 wanneer het gaat om de opbrengst per hectare. Oekraïne oogst gemiddelde 16,6 ton per hectare, ruim onder het wereldwijde gemiddelde van 19,6 ton per hectare.

Export daalt
De export vanuit Oekraïne is sinds 2014 sterk gedaald, zowel in volume als in waarde. Het exportvolume kwam in 2014 nog uit op 25.000 ton en daalde in 2016 naar 11.900 ton; met name de export naar Rusland is (met bijna 70%) sterk gedaald. De werkelijke export zou echter veel hoger liggen, omdat de importban vanuit Rusland via verschillende omwegen omzeild zou worden. Zowel Rusland als de Europese Unie (EU) willen geen aardappelen vanuit Oekraïne hebben. Dit vanwege de fytosanitaire eisen.

44

procent

marktaandeel Nederlands pootgoed

Grote vraag
De import, van met name van verse aardappelen, is daarentegen sterk gestegen. Zo kwam dit cijfer in 2014 nog uit op 35.000 ton en steeg deze in 2016 naar 164.000 ton. Terwijl de vraag naar verse aardappelen in het land sterk stijgt, is Nederland (na een piek in 2014) een minder grote leverancier van aardappelen naar Oekraïne geworden. Polen is verreweg de grootste leverancier van aardappelen naar Oekraïne.

Wel zijn Nederlandse pootaardappelbedrijven zeer actief in Oekraïne. Daarbij is Nederland de grootste pootgoedleverancier van Oekraïne. Nederland heeft een marktaandeel van 44%.

Toekomst Oekraïense aardappelsector
Momenteel is er nauwelijks verwerkende industrie in het land. Daardoor is het, ondanks de flinke eigen productie, een grote importeur van aardappelzetmeel en wordt circa 90% van de Franse frites geïmporteerd. Echter, doordat de verse aardappelen (door de fytosanitaire eisen) niet naar de EU geëxporteerd mogen worden, en de handel met Rusland stilligt, is de vraag hoe de aardappelsector zich verder kan ontwikkelen.

Toch zijn er ontwikkelingen in Oekraïne, waardoor de aardappelsector zich zou kunnen professionaliseren. Een van die ontwikkeling is dat het Oekraïense bedrijf Vimal een zetmeelproductiefabriek (met een capaciteit van 1.200 ton aardappelen per dag) heeft geopend.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden