Brancheorganisatie gestart

Belgische aardappelsector krijgt 1 geluid

5 Maart 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Belgische belangenbehartigers en Belgapom, de beroepsvereniging voor aardappelhandel- en verwerking, hebben een eerste stap genomen in het oprichten van een branchevereniging voor de aardappelsector. Zo hopen ze de keten 1 geluid te geven.

In de 'BO aardappelen' zijn de brancheorganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenbond en Fédération Wallonne de l’Agriculture (FWA) vertegenwoordigd onder het vertegenwoordigd Agrofront. De aardappelsector wordt vertegenwoordigd door Belgapom. Zo zijn teelt, verwerking en handel van consumptieaardappelen verbonden in de vereniging. Volgens de Belgen gaat het om een unieke samenwerking.

Eind november moet de organisatie gereed zijn

November van start
Nagenoeg alle Belgische landbouwsectoren beschikken al over een eigen branchevereniging, behalve aardappelen. Daar komt nu verandering in. Op de Interpom in Kortrijk, die 25 november van start gaat, moet de BO aardappelen zijn opgetuigd en van start gaan. Voor nu is alleen een intentieverklaring getekend.

Contracten beoordeeld
De aardappelteelt in België heeft genoeg uitdagingen, zoals de teelt, de samenwerking tussen de teler en de verwerking, onderzoek en imagoverbetering. Eind januari riep ABS nog dat fritesfabrieken na moesten denken over de omgang met telers. Al eerder werkten de organisaties samen bij het opstellen van modelcontracten voor aardappelen. Die wil het nu opnieuw tegen het licht houden, schrijft website Vilt.be. Er wordt gekeken naar de voorwaarden wordt gekeken, het marktrisico en de prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
petatje 5 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10877757/belgische-aardappelsector-krijgt-1-stem][/url]
In Belgie gebeuren noch altijd wonderen.
De adel en de horigen in een vergadering. Of zitten de horigen alleen op de publieke tribune als zaalvulling?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden