Inside: Aardappelmarkt

VTA verwacht areaaldaling van 2,6 procent

7 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

Uit de voorraadinventarisatie aardappelen van VTA blijkt dat er een areaaldaling van 2,6% wordt verwacht. De voorraadinventarisatie is gebaseerd op de gegevens van 180 VTA-leden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel er in absolute tonnen meer aardappelen afgeleverd zijn, liggen er op dit moment relatief gezien veel aardappelen in voorraad. De absolute voorraad is namelijk 36% hoger is dan vorig jaar.

Minder afgeleverd
Van de totale oogst is 33,1% afgeleverd. Dat is iets minder dan in de voorgaande seizoenen. Het aandeel afgeleverde aardappelen lag vorig jaar op een kleine 40%. In vergelijking tot het 5-jarig gemiddelde is er dit seizoen 15,3% minder afgeleverd.

Het aandeel aardappelen in voorraad dat al verkocht is, ligt op 53%. Dat is beduidend lager dan vorig jaar op hetzelfde moment (67%). Daarmee liggen er nog veel (ruim 30%) vrije aardappelen in opslag. Daarbij moet wel gezegd worden dat er kwaliteits- en bewaarproblemen zijn gevonden.

Boerenbusiness Poll
Boerenbusiness hield eind januari al een korte enquête over het te verwachten aardappelareaal. Circa 34% van de ondervraagden gaf aan dat zij verwachten dat hun areaal gaat krimpen. Echter, 43% gaf aan dat zij verwachten dat hun areaal gelijk blijft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden