Inside: Aardappelmarkt

Trekt positieve Duitse stemming markt uit het slop?

9 Maart 2018

Met ongeveer de helft van het bewaarseizoen achter de rug, kan de conclusie worden getrokken dat het op de aardappelmarkt tot nu toe magertjes is verlopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kortom: naast de contractprijzen voor aardappelen, die overigens voor oogstjaar 2017 goed waren, worden de meeleverkilo’s voor prijzen ver onder kostprijs afgeleverd. De markt voor vrij te verhandelen aardappelen is er nog slechter aan toe, wegens het absolute gebrek aan vraag. Dit als gevolg van de overvloedige oogst.

Beweging in de markt
Toch lijkt er nu vanuit Duitsland beweging te komen in de markt. De gemiddelde Duitse noteringen, die gebruikt worden voor de Cash Settlement, liggen met circa €5 al lange tijd substantieel hoger dan die van België en Frankrijk (gemiddeld was dat de laatste weken nog geen €3).

Ook aan het einde van week 10 is er aan de noteringen in België en Frankrijk niets veranderd; alleen het feit dat de stemming vrijdag 9 maart voor zowel Challenger als voor Fontane als vast werd omschreven. Of dit een voorbode voor is een hogere notering, is afwachten. De Nederlandse noteringen hangen met circa €4,50 daar ergens tussen in.

Komt de markt uit het diepe dal?
De vraag is of de positievere Duitse stemming de aardappelmarkt uit het diepe dal kan trekken. Het voortouw, dat in Duitsland wordt genomen, is goed terug te zien aan de inbreng voor de Cash Settlement. Die steeg in week 10 met €0,62 tot bijna €5,60.

Ook zou er Innovator zijn verhandeld voor €5,25 per 100 kilo (levering april), voor directe levering zou €5 worden geboden. Voor Fontane en Challenger (levering maart) zou €4 worden geboden. Reka noteerde voor week 10 €0,25 hoger (bandbreedte €3,50 tot €4,25).

Trend te doorbreken?
Kan de negatieve trend van het eerste deel van het bewaarseizoen worden doorbroken, of is de Europese voorraad daarvoor te ruim? Een grote prijssprong lijkt op korte termijn niet aannemelijk, maar wellicht dat er iets meer licht komt in de toe nu toe gitzwarte situatie van de aardappelmarkt.De slotkoers voor de aardappeltermijnmarkt (aprilcontract)

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden