Inside: Aardappelmarkt

Notering Fontane maakt forse stappen

27 Maart 2018

De prijsvorming van het fritesaardappelras Fontane maakt flinke sprongen. Lange tijd leek de vrije aardappelprijs in het beton gegoten. Na België begint nu ook de Franse markt te bewegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het onlangs gestarte tweede deel van het bewaarseizoen neemt de koopbelangstelling voor met name Fontane toe. Dit heeft geresulteerd in een verhoging van de noteringen voor Fontane; relatief gezien is dit een forse stap omhoog.

Prijsstijging voor Pasen
De Franse RNM-marktprijs noteerde maandenlang €3 per 100 kilo voor Fontane. Dinsdag 27 maart werd er met €4,50 een 'flinke' stap omhoog gedaan. De voortekenen waren de laatste weken in België al zichtbaar (met een PCA/Fiwap-notering tot €4 vorig week). Belgapom volgde later in die week met dezelfde prijs.

5

euro

per 100 kilo noteert PCA/Fiwap voor Fontane

Voor week 13 wordt er door PCA/Fiwap voor Fontane tot €5 per 100 kilo genoteerd. Daarbij meldt het dat op dit niveau de meeste zaken worden gedaan. Niet ondenkbaar is dat ook Belgapom voor het paasweekend de trend zal volgen en €5 voor Fontane op het bord gaat zetten.

De reden voor de prijsstijging bij het ras Fontane is de toenemende vraag. Rassen als Bintje, en voornamelijk Challenger, hebben kwaliteitsproblemen. Kopers laten Challenger lopen ten faveure van Fontane. Voor zowel Bintje als Challenger wordt nog altijd niet meer genoteerd dan €3 per 100 kilo, als gevolg van de kwaliteit.

Bodem blijft stabiel
Om de gemiddelde noteringen in België en Frankrijk prijstechnisch een sprong te laten maken, moet ook de onderkant van markt naar een hoger prijsniveau. Met de rassen Bintje en Challenger lijkt dat vooralsnog lastig.

Telers met kwalitatief goede aardappelen in de schuur worden gesterkt door de ontwikkeling in de actuele markt. Dit geldt echter voornamelijk voor het ras Fontane. Voor de periode, rond de maandwisseling van juni-juli, zijn inmiddels zaken gedaan voor €9,50 per 100 kilo, voor het ras Fontane.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden