Inside: Aardappelmarkt

Meer aardappelen voor hoogwaardig Avebe-eiwit

29 Maart 2018 - Niels van der Boom

Met de komst van een tweede productielijn (voor de winning van het hoogwaardige eiwit 'Solanic') verwerkt Avebe dit seizoen meer aardappelen. De zetmeelcampagne loopt tot in de eerste helft van mei. Aangezien er niet voldoende zetmeelaardappelen voorhanden zijn, worden er ook consumptieaardappelen verwerkt in Gasselternijveen (Drenthe).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens de ledenbijeenkomsten (van afgelopen winter) zei zetmeelproducent Avebe ruimte te hebben voor het verwerken van meer aardappelen. Naast de beschikbare zetmeelaardappelen, werd overwogen om frites- en vlokkenaardappelen te verwerken. Die zijn dit seizoen namelijk tegen lage prijzen aan te kopen.

Meer vraag naar eiwit
Hoeveel consumptieaardappelen de verwerker uiteindelijk afneemt, maakt het niet bekend. Insiders melden aan Boerenbusiness dat het om een significant volume gaat (van 40.000 tot 50.000 ton). De Solanic-fabriek in Gasselternijveen (Drenthe) kan hiermee tot circa half mei eiwit produceren. Normaal gesproken loopt de campagne eind april al af.

De reden voor de verlenging is het in gebruik nemen van een tweede productielijn (voor het unieke plantaardig eiwit Solanic). De vraag naar dit product is, volgens de producent, groeiende. In de periode tussen de campagne en de aanvang van de nieuwe oogst, kan Avebe draaien op de aangelegde voorraad zetmeel; de zetmeelaardappelen bevatten 1% tot 1,5% eiwit.

Omgekeerde wereld
De inkoopstrategie is een bijzondere zet, en het is er niet 1 waar het bedrijf een vaste gewoonte van wil maken. In jaren met krapte op de fritesaardappelmarkt werden er juist zetmeelaardappelen verwerkt door fritesproducenten. "Naast zetmeelaardappelen telen sommige van onze leden ook aardappelen voor andere afzetmarkten", legt woordvoerder Janet Katerberg uit. "Zij hebben de mogelijkheid gehad om van hun leverrecht gebruik te maken en meer aardappelen te leveren."

In de praktijk betekent dit dat sommige zetmeelaardappeltelers als kopende partij optreden en bij consumptieaardappeltelers product inkopen. Het is voor consumptietelers niet mogelijk om rechtstreeks aan Avebe te leveren. Volgens insiders worden de meeste consumptieaardappelen, die het bedrijf verwerkt, geleverd door Lamb/Weston Meijer en Aviko Potato.

Hierbij moet de opmerking worden geplaatst dat de zetmeelproducent louter interesse heeft in partijen met een hoog onderwatergewicht (OWG). Aardappelen met bijvoorbeeld 350 OWG, of bovenmaatse pootaardappelen, verwerkt Avebe niet.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Innovatief eiwit
Of de grotere verwerkingscapaciteit betekent dat het areaal zetmeelaardappelen in 2018 gaat stijgen, durft Katerberg niet te zeggen. "De productie van hoogwaardig plantaardig eiwit is onderdeel van onze langetermijnstrategie. In het verleden werd dit eiwit uitgekookt en gedroogd, waarna het in veevoer werd gebruikt. Avebe heeft een uniek koud-proces ontwikkeld, waarbij een volwaardig eiwit is te winnen. Qua functionaliteit en voedingswaarde is het gelijk aan dierlijk eiwit."

Veranderende eetpatronen zorgen mede voor een stijgende vraag naar plantaardig eiwit. "Meer mensen eten vegetarisch of worden flexitariër, waarbij minder dierlijke producten worden geconsumeerd", legt Katerberg uit. "Plantaardig eiwit als Solanic heeft een bijkomend voordeel. Zo is plantaardig eiwit duurzamer en ligt de CO2-voetafdruk op een lager niveau."

Coverfoto: @JKPnieuws

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden