Inside: Aardappelmarkt

Opwaartse druk aardappelprijs groeit

30 Maart 2018 - 1 reactie

De aardappelprijs lijkt langzaamaan verder uit zijn winterslaap te ontwaken. Daarbij laten verschillende landen en verschillende rassen een ander beeld zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De termijnmarkt liep afgelopen week verder op en noteerde sinds 5 maanden weer boven de €6. De lange, diepe en donkere periode waarin de markt heeft gezeten, lijkt nu langzaamaan ruimte te bieden voor licht in de tunnel.

Slecht bewaarbare partijen
Het herstel in de markt heeft een aantal redenen. Ten eerste heeft de markt in de afgelopen maanden veel druk gekend, wegens slecht bewaarbare partijen. Deze partijen gaven een constante druk op de markt. Daarnaast is de opbrengst van de aardappelen zo overvloedig dat veel verwerkers geen ruimte hadden voor het verwerken van extra aardappelen. Daarmee werd de markt nog verder weg geduwd.

Dwingend aanbod lijkt nu niet meer aan de orde. Dit komt onder meer doordat slechte partijen nu gemakkelijker hun weg vinden naar bijvoorbeeld Avebe en andere zetmeelverwerkers. Daarmee is de onderkant van de prijsrange duidelijk sterker geworden.

De aardappelen zijn makkelijker te bewaren

Terughoudendheid van telers
De tweede reden voor het feit dat de markt iets beter aanvoelt, is de terughoudendheid van de telers om tegen lage prijzen aanbod te geven. De aardappelen die nu nog in de opslagen zitten, zijn (door de weersomstandigheden) makkelijk te bewaren en ze zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Daarmee heeft de teler geen haast om tegen lage prijzen aanbod te geven.

Als er in de dagmarkt €4 wordt geboden, dan is er weinig bereidheid om de schuurdeuren te openen. De gedachte is dat de aardappelen over 6 weken ook nog wel minimaal €4 zullen opbrengen, waardoor er gegokt wordt met weinig risico. Het neerwaartse prijsrisico wordt dus als nihil ervaren.

Voorjaarsweer
Ook het voorjaarsweer draagt bij aan de iets betere stemming. De eerste vroege aardappelen zijn inmiddels gepoot, maar dat is nog niet veel. Daarnaast geven de verschillende weerberichten voor de korte termijn nog wisselvallig weer aan.

Zuid-Europa heeft een van zijn natste en koudste voorjaren van de afgelopen 10 jaar. Er zijn zorgen of er wel voldoende aardappelen en groenten vandaan komen om de aansluiting met het nieuwe seizoen te kunnen bewerkstelligen. Het feit dat de peenprijs de afgelopen weken is geëxplodeerd, is daar een aanwijzing voor.

Weinig beweging
De fritesfabrieken doen schoorvoetend mee aan een hogere aardappelprijs, maar de impulsen zijn beperkt. Het Platform Aardappel Transacties (PAT) laat voor nu nog weinig beweging zien. De meeste aardappelen worden nog steeds verhandeld op €3,50 tot €4. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het hier voornamelijk over meeleveraardappelen gaat.

Wel zie je dat verwerkers koopinteresse tonen voor levering later in het seizoen. In het PAT-overzicht werd deze week Fontane verhandeld voor €5 en Innovator voor €7,50, een flinke bewaarvergoeding vergeleken met de huidige dagmarkt. Innovator (directe levering) gaat voor €4 en Innovator (levering april) voor €7,50. Dat mag gerust een flinke prijssprong worden genoemd.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Het PAT-overzicht toont de aardappeltransacties tussen telers en afnemers.

Verwachting van de markt
De strijd zit hem momenteel in de cijfers en de verwachting van de markt. Cijfermatig zouden er tot en met het einde van het seizoen nog ruim voldoende aardappelen moeten zijn, maar zijn deze ook op korte termijn te koop tegen lage prijzen?

Een andere vraag is of verwerkers hun posities voldoende kunnen managen om het einde van het seizoen te halen, zonder duidelijk vragend op de markt te zijn. Het schuiven van contractposities, kwaliteiten en rassen is daarbij cruciaal. Het is in ieder geval duidelijk dat (op deze lage prijsniveaus) een beetje extra vraag direct leidt tot een flinke prijsstijging.

Het april-contract op de aardappeltermijnmarkt over de weken heen.

De slotkoers voor het april-contract op de termijnmarkt laat een stijging zien.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden