Inside: Aardappelmarkt

Aardappelareaal VS groeit door friteshonger

3 April 2018 - Niels van der Boom

Op de aardappelmarkt in de Verenigde Staten (VS) spelen dezelfde onderwerpen als in Europa. De stijgende verwerkingscapaciteit bij fritesproducenten zorgt ervoor dat er behoefte is aan meer grondstof. Lage graanprijzen bieden geen alternatief, waardoor aardappeltelers besluiten meer te telen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een eerste inschatting van het Amerikaanse aardappelareaal voor dit jaar komt uit op een groei van 2%. Dat betekent een verwachtte oppervlakte van 926.000 acre, omgerekend zo’n 375.000 hectare. Wordt dit werkelijkheid, dan betekent het een toename van bijna 7.300 hectare; in 3 jaar tijd was het areaal niet zo groot. Het areaal geldt voor de hoofdoogst 'fall potatoes', die grotendeels voor de verwerkende industrie is bestemd.

Aardappelstaten
In de 2 grootste aardappelstaten (Idaho en Washington) neemt het areaal het meeste toe. In Idaho komt dit doordat McCain de productie laat toenemen, terwijl in Washington de sterke tafelmarkt een rol speelt. De staten zijn tezamen goed voor 6.000 hectare extra aardappelen, zo denken analisten. De overige 1.300 hectare is verdeeld over 7 andere staten. In 2 staten daalt het areaal (Nebraska en North Dakota). Procentueel gezien stijgt het areaal in Montana het meeste, met ruim 8%.

Tafelaardappelmarkt staat er positief voor

Wanneer over de hoofdoogst wordt gesproken, gaat het over de Russet-rassen. De toenemende vraag vanuit de fritesindustrie werkt een areaaltoename in de hand. Voor Russet-telers die aardappelen verbouwen voor de tafelaardappelmarkt, wordt eveneens een stijging verwacht. Voornamelijk omdat tarwe en maïs geen prijswaardig alternatief bieden. Bovendien staat de Amerikaanse tafelaardappelmarkt op zijn hoogste punt in 5 jaar tijd.

Primeurteelt
Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) heeft 29 maart de eerste areaalcijfers voor 2018 gepubliceerd. Hierin doet het alleen uitspraak over het areaal 'spring potatoes' (primeuraardappelen) en dat raamt het USDA op 53.000 acre, omgerekend 21.500 hectare. Dit houdt een daling in van 2.000 hectare. Pas eind juni publiceert de overheid cijfers over de hoofdoogst.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden